Mitt i Vasastan

Häng i trädgården i augusti

- Text: Erika Lindén Jansson

Augusti är en perfekt månad att spendera i trädgården – och det finns mycket att göra. Nu är tiden att förbereda inför hösten, och samtidigt njuta av de sista varma soldagarna.

Kanske känner du redan av höstens vingslag, men i trädgården pågår arbetet för fullt. Lägg lite krut på att ta vara på allt det goda och förbered innan de kalla nätterna kommer.

Ta vara på grönsakern­a

Glöm inte lufta växthuset så att temperatur­en hålls så jämn så möjligt mellan natt och dag. Uterum och växthus kan bli olidligt varma när solen står på. I värsta fall kan växternas celler sprängas och då återhämtar sig plantorna aldrig.

Installera automatisk­a lucköppnar­e eller kom ihåg att öppna luckorna på morgonen. Rotfrukter, squash och lök kan tas tillvara på på olika sätt; lägg in, gör marmelader och chutneys, gör kimchi och baka mjuka kakor med rivna grönsaker i till höstens kalas.

Plocka frukt och bär

Nu är det säsong för björnbär, plommon och hösthallon. Plocka och ät så mycket du orkar och gör sedan sylt och inläggning­ar. Du kan också frysa in björnbären och hallonen. Frys dom då först styckvis på en plåt och lägg sedan över i påsar.

Torka och frys in örterna

Nu är det dags att klippa ner örterna och spara till vinterns grytor och gratänger. Dragon, rosmarin, citronmeli­ss, oregano, timjan, rosmarin, och mynta funkar bra att torka. Sprid ut dem på papper i solljus så torkar de snabbt.

Dill, persilja och basilika gör sig bättre att frysas in färska. Du kan också göra eget te på torkade svartvinbä­rs-, citronmeli­ss- och myntablad, och ringblomma­ns och rosens blomblad.

Knipsa det som är visset

Sommarblom­morna fortsätter att knoppa hela sommaren om du tar hand om dem. Lika viktigt som att vattna och gödsla minst en gång i veckan är att plocka bort överblomma­t. Knipsa blommorna innan de satt i frö, så bildas snabbt nya blomknoppa­r.

Dela och föröka

Dela vårblomman­de perenner som står för tätt eller bildar för stora bestånd. Till exempel vivor mår bra av att delas ofta. Iris behöver också delas regelbunde­t, ungefär vart tredje år. Enklast är oftast att lyfta hela plantan med en grep, dela den och plantera tillbaka så mycket som du vill.

Läge att så gräsmattan

Att så gräsmattan i augusti är en bra regel. Fröna gror snabbt i den sista sommarvärm­en, och jorden och luften är tillräckli­gt fuktiga för att de inte ska torka ut. Tänk på att en nyanlagd gräsmatta – gäller även gräs på rulle) ska vattnas ofta och lite, tvärtemot en etablerad gräsmatta.

Beskär buskar och träd

Sensommare­n är en perfekt tid att beskära träd och buskar. Passa på att gallra björken, magnolian eller lönnen om det behövs. Stenfrukts­träd bör också beskäras fram tills september. De behöver inte samma tuffa behandling som äppelträd, men att beskära dem lite och släppa in ljus och luft i trädkronan är bra för nästa års fruktsättn­ing.

Efter skörden beskärs också hallon och björnbär. Alla skott som gett bär i år klipps bort ända ner, så att de nya skotten som ska ge bär nästa år får plats att växa.

Gör nya plantering­ar

Augusti består i regel av fuktmättad luft, vilket är perfekt för nyplanteri­ngar. Plantera vintergrön­a växter så att de hinner etablera sig och utveckla ett stadigt rotsystem innan vintern.

Föröka med frö

Det är alltid roligt att samla frön från olika frukter, perenner eller sommarblom­mor. Gå en runda i trädgården och se vad du hittar. Lägg varje sort i ett kaffefilte­r med växtens namn på och låt dem sedan ligga och torka på rumstemper­erad och torr plats. Till våren kan du prova att så och se vad det blir!

 ?? FOTO: JOHAN MÅNSSON ?? SKÖRDETID. Ta tillvara på årets skörd i augusti.
FOTO: JOHAN MÅNSSON SKÖRDETID. Ta tillvara på årets skörd i augusti.
 ?? FOTO: JOHAN MÅNSSON ?? HÖSTPYSSEL. Ta sticklinga­r av växterna, eller pröva att göra egen kimchi.
FOTO: JOHAN MÅNSSON HÖSTPYSSEL. Ta sticklinga­r av växterna, eller pröva att göra egen kimchi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden