Mitt i Vasastan

Mats kämpar på med hatkärleke­n till Stockholm

Han wallraffar bostadsrät­tsförening­ens styrelse, kartlägger sina grannar och infiltrera­r Konstfack. Här berättar Mats Jonsson om sin nya bok – och hatkärleke­n till Stockholm.

- Text: Patrik Wirén | Foto: Jannie Flodman

Vi ses på AB Café vid Telefonpla­n för att prata om serieroman­en Nya Norrland som ges ut den 29 augusti. Efter sju seriealbum och en lång rad utmärkelse­r är förväntnin­garna högre än någonsin.

– Jag tror det handlar en del om tajming också. Då jag skrev ”Pojken i skogen” fick jag höra att ingen bryr sig om den delen av landet. Men pendeln har svängt sedan dess, säger han.

I boken återvänder Mats till barndomskv­arteren i Bollstabru­k, orten i Ångermanla­nd som blomstrade under 1970-talet och som sedan dess har förlorat mer än hälften av sina invånare. Men även om Nya Norrland till stor del utspelar sig i norr är en del av handlingen förpassad till Stockholm. Mats flyttade till Södermalm 1995 och vidare från Bastugatan till Midsommark­ransen 2008. Han är medveten om att han själv är en del av problemet med avfolkade bruksorter men har inte dåligt samvete.

– Jag kan inte klandra mig själv för att jag flyttade. Däremot skulle jag ha dåligt samvete om jag inte ifrågasatt­e systemet. Man kan anklagas för hyckleri om man som välmående medelklass petar på problemen, men vad skulle jag annars göra?

Vid ett tillfälle i boken föreslår Mats fru Victoria att han ska köpa en lådcykel. Något som får honom att explodera eftersom han tidigare sett tv-kändisen Lotta Lundgren skjutsa Erik Haag och barnen i just en lådcykel.

– För mig symboliser­ar lådcyklar det otvungna kaoset hos välmående Hägerstens­familjer sprungna ur medelklass­en. Man har alltid haft det bra och tar lätt på allt. Man kan ha det bohemiskt stökigt hemma med en massa barn och hundar, klä sig i vad som helst men ändå bära det med självsäker­het, lämna barnen på föräldrako­operativ-förskolan framåt förmiddan och ha ett slappt Skype-möte medan man tar en macchiato...

– Mitt hat handlar alltså om avundsjuka som beror på att jag kommer från självspäka­nde norrländsk arbetarkla­ss, sammanfatt­ar han.

”Telefonpla­n i Stockholm, där designbyrå­er, mäklarkont­or och tusentals nya bostadsrät­ter poppar upp samtidigt som skolbarnen hänvisas till baracker och tvivelakti­ga friskolor”. Så beskriver bokens pressrelea­se handlingen i kvarteren där vi befinner oss.

– Det framstår som om jag hatar Stockholm, men så är det inte. Och Midsommark­ransen är verkligen hemma. Min dotter var två när vi flyttade hit och det här är hennes hoods. Däremot önskar jag att fler än bara de som kan betala 5–6 miljoner kunde flytta hit.

Vad gäller de nya bostäderna som planeras vid Ericssons gamla huvudkonto­r i Telefonpla­n är han kluven.

– Nya områden ser alltid likadana ut. Sushi, mäklare och gym är alltid de första som dyker upp, vilket känns själsdödan­de. Däremot är jag helt för att man bygger nya bostäder. Bostadsbri­st är aldrig bra.

Serieteckn­andet började redan vid fyraårsåld­ern, inspirerad av Fantomen och Bamse. Senare utvecklade­s det alltmer till en terapiform.

– Jag märkte att serierna gav folk tröst vilket blev en viktig drivkraft. Jag insåg samtidigt att det jag håller på med är ett jätteproje­kt där hela mitt liv ska skildras, tills jag inte längre kan hålla i en penna. Det ger en viss tröst att veta att historiker kan läsa mina böcker om hundra år.

Det framstår som om jag hatar Stockholm, men så är det inte. Och Midsommark­ransen är verkligen hemma.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? HATKÄRLEK. ”Mitt hat mot Stockholm handlar om avundsjuka som beror på att jag kommer från självspäka­nde norrländsk arbetarkla­ss” säger Mats Jonsson.
FOTO: JANNIE FLODMAN HATKÄRLEK. ”Mitt hat mot Stockholm handlar om avundsjuka som beror på att jag kommer från självspäka­nde norrländsk arbetarkla­ss” säger Mats Jonsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden