Mitt i Vasastan

”Många är som en öppen bok”

- Robin Högberg

I jakt på stockholma­rnas sanna natur möter vi de människor som varje dag utsätts för vårt lynne. Denna vecka: Frisören. Orädda, lojala, törstar efter kärleksråd – och skriker i dörren om klipptid. Efter sina 37 år som frisör har Wafa Lamrhari ett och annat att säga om nollåttorn­as natur.

Hur sociala är stockholma­rna?

– De är sociala. Stockholma­re är lite roligare, lantisar är ofta mer försiktiga och blir röda i ansiktet när de ska säga något. En skillnad är också att stockholma­re står i dörren och ropar ”tja, har du klipptid?”, även sådana som inte är stammisar, medan många från mindre städer kanske kommer in hit och frågar försiktigt ”kan jag boka en tid?”. Vad pratar ni om? – En del har barn eller ska ha barn och då pratar vi om det. Det kan också vara att tjejer pratar om killar och killar pratar om tjejer, till exempel hur det gick med dejten sist. Annars handlar det ofta om väder, semester och är det äldre pratar vi ofta om hälsa.

Vilket är det galnaste önskemålet du fått?

– För några år sedan kom det in en tjej med tjockt, långt hår ända till höften, och ville att jag skulle köra maskin och ta bort allt. Hon hade varit hos flera andra frisörer som inte vågade göra det.

Hur kan de värsta kunderna se ut?

– Det händer ibland att tjejer färgat håret orange eller gult, och har haft panik för att de ska på fest och velat färga om hela håret. Har du mycket stammisar? – En del är nya men det är många stammisar. Det är flera som följt med från när jag jobbat på andra salonger, till exempel en som gått hos mig i 29 år. Jag tror att stockholma­re mer än andra gillar att gå till samma frisör.

Har du något speciellt knep för att kunderna ska trivas?

– Jag är öppen och social men också inkännande. Är de glada så blir jag glad och är de ledsna så är jag ledsen med dem. Många är ensamma och vill prata av sig. En kund grät eftersom hon stod inför en läkarbehan­dling. Då började jag också gråta. Är det mycket skvaller? – Det är ganska mycket skvaller, många är som en öppen bok. Men alla är skvallriga, inte bara stockholma­re.

Vad är det bästa med att vara frisör?

– Det är ett socialt jobb. Man är både frisör och lite psykolog för man möter väldigt många olika människor. Man måste kunna anpassa sig och kunna ta folk, annars ska man inte vara frisör.

 ??  ?? Tidigare delar i serien.
Tidigare delar i serien.
 ??  ?? ÖPPNA. ”Många är som en öppen bok” säger Wafa Lamrhari om stockholma­rna som kunder.
ÖPPNA. ”Många är som en öppen bok” säger Wafa Lamrhari om stockholma­rna som kunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden