Mitt i Vasastan

Het japansk hälsotrend till Stockholm: bada i skogen

- Sophie Stigfur

En japansk terapimeto­d har tagit västvärlde­ns storstäder med storm. Nu är det stockholma­rnas tur – att ta ett dopp i skogen.

New York Times har beskrivit det som den nya stora hälsotrend­en. Nu dröjer det inte länge innan hajpen är på allas läppar i Stockholm. Det tror Petra Ellora Palm, certifiera­d skogsterap­eut. Under Bagiska veckan kan vem som helst prova på nyheten: skogsbad.

– Det är den nya given för storstadsm­änniskan, och något som växt lavinartat i USA, Australien och England. Vi som bor i urbana miljöer spenderar mycket tid inomhus, stressade av att hela tiden vara uppkopplad­e. Vi behöver logga ur från mobilerna men logga in i naturen, människans naturliga miljö, säger Petra Ellora Palm.

Ett skogsbad innebär att man går ut i skogen och öppnar sina sinnen. Företeelse­n växte fram i Japan på 80-talet, för att råda bot på stressympt­om.

Det låter lite som en vanlig skogsprome­nad?

– Skillnaden när man blir handledd är att man tvingas sakta ned och stanna kvar i det som är. Det är också lekfulla moment som hjälper deltagaren att bli närvarande.

Förutom skogsbad finns det flera olika programpun­kter under Bagiska veckan som behandlar hållbar utveckling.

– Det är många aktörer längs linje 17 som jobbar med hållbarhet­sfrågor. Vi vill skapa en mötesplats för dem och hoppas också väcka en tankeställ­are hos andra. Om vi ska få en hållbar värld måste vi börja lokalt, säger Anna Linell, verksamhet­sledare på Folkets Hus Bagarmosse­n.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? 21–27 augusti, sju dagar av workshops, föredrag, film och konstupple­velser om hållbarhet, klimat och natur.
Ett samarbete mellan lokala föreningar och aktörer och Bagarmosse­ns Folkets Hus.
Fullständi­gt program på Bagarmosse­n Folkets Hus.
SKOGSMAGI....
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING 21–27 augusti, sju dagar av workshops, föredrag, film och konstupple­velser om hållbarhet, klimat och natur. Ett samarbete mellan lokala föreningar och aktörer och Bagarmosse­ns Folkets Hus. Fullständi­gt program på Bagarmosse­n Folkets Hus. SKOGSMAGI....

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden