Mitt i Vasastan

Handlar inte om att straffa bilister

- Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd Stockholms stad

I ett tidigare nummer lyfter en insändarsk­ribent att det bränner bensin att leta parkering. I Stockholm har vi höjt priserna för parkering i gatumiljö för att fler ska parkera i p-husen som ofta har tomma platser och samtidigt frigöra platser på gatan för de som behöver tillfällig plats. Att parkera i phusen är ett bra sätt att både slippa leta parkering och att bränna bensin i onödan.

Vi har också tagit bort en del p-platser i gatumiljö därför att det faktiskt kan vara så att även korrekt parkerade bilar hindrar trafiken från att komma fram. Jag tänker främst på busstrafik­en i Stockholms innerstad som har svårt att komma fram vilket riskerar göra kollektivt­rafiken mindre attraktiv i förhålland­e till bilen.

Genom att frigöra mark i gatumiljö kan vi också utöka utrymmet för gång- och cykeltrafi­kanter. Och SL:s bussar kommer fram lättare och snabbare.

Som insändarsk­ribenten skriver så är ett fossilbrän­slefritt Stockholm vårt mål och ska vi lyckas med det måste vi göra de klimatsmar­ta färdsätten mer attraktiva. Det handlar inte om att straffa bilister. Det handlar om att göra det enklare att gå, cykla och åka kollektivt.

När vi får färre parkerings­platser på gatan får vi också plats med sånt som skapar en trevligare och mer levande stad att bo i, som exempelvis gågator och uteserveri­ngar.

Stadens trafikpoli­tik syftar därmed både till en bättre miljö och ett bättre klimat!

 ??  ?? TVÅ VECKOR SEDAN.
TVÅ VECKOR SEDAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden