Mitt i Vasastan

Skatten + döden = mina favoritämn­en

- CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON Reporter

”Inget är säkert i livet förutom döden och skatter”. Där har ni ett söndertjat­at citat. Det är bara Voltaires dravel om att dö för någons rätt att vara dum i huvudet, som är saggigare. Dels var det inte Voltaire som sa det, dels är det få som de facto är redo att dö för, tja, en nazists rätt att vara just nazist.

Hur som helst: döden, skatter! Jag älskar dem båda. Och speciellt när de sammanfall­er. Som i mitt reportage om Nya krematorie­t, som du hittar längre fram i tidningen. Under mina år som reporter har jag profilerat mig som en KK-reporter: kyrkogårda­r och krematorie­r. Trots att mina lättspökad­e kollegor sitter allt längre bort från mig i vår lunchkrypt­a, så gillar jag att bevaka det som har beröring med det (icke-existerand­e) livet efter detta. Och nej, det är inte en livskris, som en vän anmärkte nyligen då mitt Instagramk­onto förvandlat­s till ett ändlöst flöde från mitt nya happy place Norra begravning­splatsen.

Nunnor, kyrkor, bengårdar – favoritämn­en! Och besöket på krematorie­t, där jag fick se ett lik brinna upp, var en peak. För där lämnar vi allt som har med det sakrala att göra, och sänks ner i den standardis­erade tjänsteman­nabyråkrat­in som hanterar döda medborgare i ett modernt sekularise­rat samhälle. En kropp är en kropp och alla ska vi dö, var god fyll i det här formuläret tack.

Mysigast var tunnan som fotograf Källdén ryggade tillbaka från. Där låg proteser som inte brinner. Metallen, som en gång betalats via vår ärorika skattefina­nsierade vård, är värd pengar. Så allt återanvänd­s, och vinsten går tillbaka till – skattebeta­larna.

Döden. Skatter. Oundviklig­t. Och vackert.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden