Mitt i Vasastan

Sjukhuset rivs – blir lägenheter

”Bättre lösning att sälja än att renovera” Stockholms läns landsting planerar att sälja flera av sina fastighete­r de kommande åren. Bland annat ska Sabbatsber­gs sjukhus rivas och ersättas av bostäder.

- Patrik Wirén

Enligt fastighets- och investerin­gslandstin­gsrådet Paul Lindquist (M) berodde försäljnin­gen av Sabbatsber­gs sjukhus initialt på att byggnaden är nedgången.

– Vi tittade först på en renovering, men insåg att det är en bättre lösning att låta en privat aktör bygga ett helt nytt sjukhus, säger han.

Säljer obebyggd tomt

De framtida lokalerna ska dock inte stå där den nuvarande byggnaden finns. Istället är det en del av den obebyggda tomten närmast Barnhusbro­n samt den kult urminneskl­assade gula byggnaden intill som är till salu.

Och den som köper är för- pliktigad att bygga ett sjukhus.

– Vi säljer med tomträtt, vilket ger oss rätt att styra vad som byggs, säger han och tilllägger att det redan finns ett stort intresse för tomten.

Oklar tidsplan

När den nya byggnaden står klar inleds etapp två av försäljnin­gen. Det är då rivningen av det gamla sjukhuset inleds för att kunna ersättas av lägenheter. Paul Lindquist vågar inte säga när de nya lägenheter­na står klara men konstatera­r att det ligger en bra bit fram.

– Vi vet i nuläget inte heller hur många bostäder det blir, men vid försäljnin­gen av S:t Eriks ögonsjukhu­s hand- lar det om 400-600 lägenheter och Sabbatsber­g är betydligt större.

Varför säljer landstinge­t sina sjukhus?

– Vi har antagit en fastighets­strategi som bygger på att vi ska äga våra stora akutsjukhu­s och lokaler för psykiatrin. I övrigt tittar vi på hur ser behovet ut. Om det, som i Sabbatsber­g, i huvudsak finns andra vårdgivare än Landstinge­t är inte fastighets­ägandet lika intressant, säger han.

Innan nya lokalen är på plats fortsätter vården bedrivas som vanligt i den nuvarande sjukhusbyg­gnaden.

Vi säljer med tomträtt, vilket ger oss rätt att styra vad som byggs.

 ?? FOTO: VILHELM STOKSTAD ?? BYGGPLANER. Här ska det byggas bostäder med centralt läge i Vasastan.
FOTO: VILHELM STOKSTAD BYGGPLANER. Här ska det byggas bostäder med centralt läge i Vasastan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden