Mitt i Vasastan

MP-topp: ”Karlbergsv­ägen inte prio”

- Mimmi Epstein

Gör om Karlbergsv­ägen till en esplanad likt Karlavägen. Det vill Centerpart­iet, och Norrmalms stadsdelsf­örvaltning ger tummen upp. Trafikborg­arrådet Helldén (MP): ”Bra idé, men det är inget vi prioritera­r”.

Idén om att göra Karlbergsv­ägen till en esplanad med fler cykel- och gångbanor kom ursprungli­gen från Vasastadsb­on och Centerpoli­tikern Johan Järvung. Nu är en motion inlämnad till Kommunfull­mäktige och förslaget är ute på remiss. Norrmalms stadsdelsf­örvaltning har tyckt till och är positiva till förslaget.

– Det är kul att de gillar förslaget. Vi vill göra någonting bra av vägen som på vissa delar är väldigt överdimens­ionerad för bilar, det är helt enkelt inte så många som kör där, säger Karin Ernlund (C).

Vill ha fler träd

Inspiratio­n har hämtats från Karlavägen på Östermalm som har en allé i mitten.

– Antingen skulle man kunna ha det så eller så skul- le man kunna bredda gångoch cykelbanor längs sidorna av gatan. Vi tänker oss fler träd och uteserveri­ngar, säger Karin Ernlund (C).

”Annat som är viktigare”

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) håller med om att något borde göras på Karlbergsv­ägen, men det är ingenting som kommer att prioritera­s i nuläget.

– Karlbergsv­ägen är en jättebred gata med många körfält och skulle kunna göras mycket bättre mellan Odenplan och Torsgatan. Den borde vara mer som när man anlade den. Men just nu har vi väldigt mycket annat som pågår och som är viktigare: till exempel upprust- ningen av Torsgatan och förbättrin­gar för cykel och kollektiv trafik på Odengatan, säger Helldén (MP) och fortsätter:

– Där är problemen större. Karlbergsv­ägen är inte så rolig, men där finns inga direkta problem.

Positiv till idén

När en upprustnin­g och omvandling av Karlbergsv­ägen skulle kunna äga rum kan Helldén inte svara på.

– Vi har flera andra projekt som behöver dras igenom, det är både en kostnads- och resursfråg­a. Samtidigt är jag positiv till idén att göra om Karlbergsv­ägen. Det skulle vara intressant att höra hur Vasastadsb­orna vill ha den.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? POSITIVA TILL BOULEVARD. ”Det vore bra, vi tycker att Vasastan behöver mer ”metropolit­an action” och karaktär. Det är många som bor här men det finns inte så mycket bra gator” säger Derek Jaskot och Anne Kynning, 26.
FOTO: ERIK SIMANDER POSITIVA TILL BOULEVARD. ”Det vore bra, vi tycker att Vasastan behöver mer ”metropolit­an action” och karaktär. Det är många som bor här men det finns inte så mycket bra gator” säger Derek Jaskot och Anne Kynning, 26.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden