Mitt i Vasastan

Nytt samarbete ska hjälpa Stockholms alla gatubarn

- Patrik Wirén

Allt fler barn lever på Stockholms gator. Nu satsar staden på ett starkare stöd till barnen.

Ingen vet exakt hur många det handlar om, men både politiker och polisen är överens.

Det är fler ensamkomma­nde barn än tidigare som lever på gatan.

Som ett svar på detta ingår den rödgrönros­a majoritete­n ett partnerska­p med Barnrättsb­yrån, Rädda Barnen och Stockholms stadsmissi­on.

– Även om organisati­onerna redan i dag gör ett bra arbete är det viktigt att ock- så politiken går in och tar sitt ansvar. Vi har länge haft ett gott samarbete mellan myndighete­r och civilsamhä­llet och nu tar vi ytterligar­e ett steg med det här partnerska­pet, säger Anna Rantala Bonnier (Fi), ledamot i socialnämn­den i Stockholms stad.

Socialförv­altningen igår in med 1 540 640 kronor för perioden 1 september – 31 december 2017 och därefter 5 888 920 kronor per år åtminstone fram till och med 2019.

Organisati­onerna använder pengarna utifrån sina egna behov.

– Det kan handla om till exempel personalko­stnader och kompetensu­tveckling. Men det här är ett gemensamt åtagande med en långsiktig finansieri­ng där vi både är partners och bidragsgiv­are.

Stadens samarbete med frivilligo­rganisatio­nerna omfattar en mängd insatser.

– Många av barnen har lågt förtroende för myndighete­r och litar inte på vuxna, av mycket förståelig­a skäl. Då har istället civilsamhä­llet möjlighete­r att skapa relationer och jobba förtroende­byggande. Det är oerhört viktigt att vi inte ger upp på de här barnen.

 ?? FOTO: JESPER FRISK ?? SAMARBETE. Stockholms stad har inlett ett partnerska­p med Barnrättsb­yrån, Rädda Barnen och Stockholms stadsmissi­on.
FOTO: JESPER FRISK SAMARBETE. Stockholms stad har inlett ett partnerska­p med Barnrättsb­yrån, Rädda Barnen och Stockholms stadsmissi­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden