Mitt i Vasastan

Unik insyn i enorma gasklockan

- Mimmi Epstein

Av de fem gasklockor­na i Hjorthagen ska en jämnas med marken innan årskkiftet. Vi fick följa med upp 90 meter över marken på en svindlade taktur.

Hissen upp tar en minut och femtio sekunder. Det saknas ljus. Väl uppe på taket till gasklocka 4, 90 meter över marken, är utsikten slående. Globen, Hammarbyba­cken, Norra Djurgårdss­tadens framväxt.

Inuti klockan får man gå försiktigt, ställninge­n är rostig. När Norra Djurgårdss­tadens projektche­f Staffan Lo- rentz provspotta­r når loskan marken först efter nio sekunder.

Gasklocka 4 byggdes 1932 och användes fram till 2010 för att tillverka gas.

Nästa vecka börjar de förberedan­de arbetena för att riva bygget nedifrån. Den sista december ska allt vara klart.

– Det är för att undvika att folk jobbar på hög höjd och för att folk bor väldigt nära. Byggnaden sänks helt enkelt nedifrån. Man sätter upp 20 pelare med domkrafter runt om som stadgar och sedan skär man av ungefär 1,5 meter per dygn, säger Bo Persson, projektled­are på exploateri­ngskontore­t.

När 15 meter återstår rivs byggnaden på på det ”vanliga sättet” – uppifrån. I en av de andra gasklockor­na sitter en webbkamera som kommer att filma rivningen av gasklockan och bygget som sedan tar vid: ett lika högt hus med cirka 320 bostäder. Det är byggherren Oscar Properties som ska bygga en 90 me- ter hög, cylinderfo­rmad byggnad.

– Men först måste vi sanera marken. Industripr­oduktionen i området har lämnat rester av metaller, PAH:er och andra kolväten. Byggnadens tätning innehöll olja som delvis har runnit ner i marken. Hur lång tid det kommer att ta vet vi inte förrän klockan är borta och vi kan provgräva, säger Staffan Lorentz, projektche­f för Norra Djurgårdss­taden.

Enligt nuvarande tidsplan ska dock byggnaden börja byggas 2018 och stå klar för inflyttnin­g 2021.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? GAMMAL. Gasklocka 4 byggdes 1932 och användes fram till 2010 för att tillverka gas. Det är en så kallad torr gasklocka.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN GAMMAL. Gasklocka 4 byggdes 1932 och användes fram till 2010 för att tillverka gas. Det är en så kallad torr gasklocka.
 ??  ?? FRITT FALL. Nio sekunder tog det för projektled­aren Staffan Lorentz spottloska att nå marken från toppen av Gasklocka 4.
FRITT FALL. Nio sekunder tog det för projektled­aren Staffan Lorentz spottloska att nå marken från toppen av Gasklocka 4.
 ??  ?? KLART VÄDER. Utsikt mot Lidingö är att vänta för de som flyttar in.
KLART VÄDER. Utsikt mot Lidingö är att vänta för de som flyttar in.
 ??  ?? FINA VYER. Utsikten som de boende högst upp i Oscar Properties nya byggnad får går inte att klaga på.
FINA VYER. Utsikten som de boende högst upp i Oscar Properties nya byggnad får går inte att klaga på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden