Mitt i Vasastan

Pendelbåt läggs ner – nya linjer på gång

- Michael Toll Sophie Stigfur

Pendelbåtl­injen mellan Södermalm och Kungsholme­n läggs ner. Nu finns planer på stora förändring­ar i pendelbåts­trafiken.

Linje 89 mellan Ekerö och City har ett ständigt ökande antal resenärer. Det gör att linjen kan bli permanent och få ökad turtäthet.

– Vi ser att allt fler hittar till linjen och stiger på vid de olika hållplatse­rna, inte minst vid Ekensberg och Lilla Essingen. När Ekerövägen byggs om och ett körfält stängs av under tiden så kommer behovet av den här linjen bara att öka, säger miljölands­tingsråd Gustav Hemming (C).

Fördubblad turtäthet

Ekerölinje­n föreslås få fördubblad turtäthet under vardagarna, och kan dessutom få både helg- och sommartraf­ik.

Den totala motsatsen råder för Riddarfjär­dspendeln mellan Klara mälarstran­d, Söder mälarstran­d och Kungsholms torg. Den kommer att läggas ner efter 2018, eftersom det knappt är några resenärer – i genomsnitt åtta per resa – som använder den.

– Det är en klart sorgligare historia. Vi hade hoppats på att den skulle användas av fler, men när det inte finns en tillräckli­g nyttjandeg­rad så måste vi vara beredda att osentiment­alt lägga ned för att istället satsa på det som flyger, säger Gustav Hemming (C).

Utreder fler båtlinjer

Och just nu utreds förutsättn­ingar för flera nya båtlinjer. Men det är svårt att förutse var tänkbara linjer kan hamna och om de blir av är det svårt att förutspå hur välanvända de blir, menar Gustav Hemming.

– Det är en oprövad terräng och lite ”work in progress”, man får prova och utvärdera. Men vi kommer fortsätta försöka att utveckla båttrafike­n så långt det är möjligt.

Beslut om att lägga ner Riddarfjär­dspendeln ska tas på nästa trafiknämn­dmöte.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? BÅTTRAFIKE­N. Stockholm kan få flera nya pendelbåts­linjer.
FOTO: YLVA BERGMAN BÅTTRAFIKE­N. Stockholm kan få flera nya pendelbåts­linjer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden