Mitt i Vasastan

Dumpade vraken kostar miljoner i skattepeng­ar

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Sommar, sol och – vrak. Lika säkert som tidvattnet, är att övergivna båtar är en Marianergr­av som Stockholms skattebeta­lare tvingas att sänka pengar i.

Nordens Venedig duger inte bara till att cruisa runt på vattnet. Det är också en bra stad för de som inte vill ta hand om sina gamla uttjänta fartyg på ett miljömässi­gt sätt.

Ofta dumpade båtar

På byråkratsn­ack heter det ”olovligen förtöjda båtar” och är exakt vad det låter som: båtar som ankrats på stadens mark utan tillstånd.

Ofta är det rena vrak, sjö- odugliga farkoster som ägaren dumpat för gott för att slippa pynta för bärgning och skrotning. Den notan får då skattebeta­larna stå för. Under 2016 och 2017 har det hittills flutit iväg närmare 1,3 miljoner kronor på det förlustkon­tot.

I skrivande stund har exploateri­ngskontore­t span på ett 20-tal båtar runt om i Stockholm som misstänks övergivna.

Och siffran är beständig: de har inte sett någon förändring i antalet de senaste åren.

– Det ligger båtar olovligen förtöjda inom hela kommunen. Till exempel vid Årsta Holmar och Ulvsundasj­ön och i Hägersten, berättar Frida Nordstrand, markförval­tare på Exploateri­ngskontore­t.

Finns inget register

Och det är allt från små jollar till större skutor. Förra året bärgades till exempel två 50-tonsbåtar från Blackeberg. Pris för den operatione­n: 360 000 kronor.

Det finns inget register för mindre båtar så det är upp till ensamma handläggar­e att sjösätta en spårning av ägaren – och lappa båten. Sedan anmäls det till sjöpolisen som hjälper till med spårningen.

Tar lång tid

I bästa fall kan det ta tre, fyra återbesök och två, tre månader. Men oftast tar det mycket längre.

– Om båten flyttats eller en tamp lagts om så är den inte övergiven, och då arbetar vi vidare med att eftersöka ägaren. Vi kan inte riskera att göra oss skyldiga till egenmäktig­t förfarande*, säger Frida Nordstrand.

Om båten flyttats eller en tamp lagts om så är den inte övergiven, och då arbetar vi vidare med att eftersöka ägaren.

 ?? FOTO: STOCKHOLM STAD ?? DYRT. På två år har notan för att bärga dumpade båtar stigit till närmare 1,3 miljoner kronor – pengar som skattebeta­larna står för.
FOTO: STOCKHOLM STAD DYRT. På två år har notan för att bärga dumpade båtar stigit till närmare 1,3 miljoner kronor – pengar som skattebeta­larna står för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden