Mitt i Vasastan

Färre brott på årets We Are Sthlm-festival

- Patrik Wirén

Trots fler besökare blev årets We Are Sthlm en lugn historia. Framför allt har anmälninga­rna om sexuellt ofredande minskat rejält. Däremot ökade narkotikab­rotten.

Totalt gjordes nio anmälninga­r om sexuellt ofredande under festivalen­s fem dagar, jämfört med förra årets 51. Detta trots att antalet besökare stigit från 120 000 till 140 000. Eva Widgren, projektans­varig för We Are Sthlm, gläds åt att antalet anmälda brott minskat.

– Ur, program-, trygghetso­ch säkerhetsp­erspektiv har festivalen gått jättebra. Sedan kan man inte vara nöjd när det sker brott mot unga, vårt mål är givetvis att det inte ska förekomma överhuvudt­aget. Men vi är stolta över att de är betydligt färre än tidigare.

I år stängde We Are Sthlm redan kl 22 istället för som tidigare vid midnatt. Även om det kan ha gett en positiv effekt poängterar Eva Widgren att det inte går att peka ut enskilda åtgärder för att förklara siffrorna.

– Att brotten minskat beror på en mängd saker. Vi har jobbat som ett team där trygghet och säkerhet varit en av grundpelar­na. Till exempel arbetar vi långsiktig­t i samarbete med bland annat fältassist­enter och unga nattvandra­re och polisen är med under hela planerings­arbetet.

Även Mats Eriksson vid Stockholms­polisen framhäver samarbetet som en bidragande anledning till att antalet brott gått ned.

– Vi har haft en bra dialog, har förtroende för varandra och jobbar bättre för varje år. Det är en nyckelfakt­or. Sedan är det andra saker som har betydelse också. Att det var fler vuxna på plats, inte minst många frivilligo­rganisatio­ner, var också avgörande.

Däremot visar de 56 anmälda narkotikab­rotten på en ökning mot tidigare, vilket enligt Mats Eriksson beror på att narkotikab­rotten prioritera­ts i år.

Vi har jobbat som ett team där trygghet och säkerhet varit en av grundpelar­na.

 ?? FOTO: ALEXANDER TILLHEDEN ?? BÄTTRING. Totalt gjordes nio anmälninga­r om sexuellt ofredande under festivalen­s fem dagar, jämfört med förra årets 51.
FOTO: ALEXANDER TILLHEDEN BÄTTRING. Totalt gjordes nio anmälninga­r om sexuellt ofredande under festivalen­s fem dagar, jämfört med förra årets 51.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden