Mitt i Vasastan

Från källarhäng till en krogjätte

BOULBAR. Nu öppnar succéställ­et sin fjärde sportbar

-

Bland starköl och stålklot: sportkonce­ptet har blivit en vinstlott för Boulebar som nu öppnar en ny flaggskepp­skrog – koncernens fjärde ställe bara i Stockholm. Men vad är grejen med boule? Vi fick en riktigt nördig lektion i den franska gentlemann­asporten som tar över Stockholm.

– Titta vad fett lyxigt! Man önskar ju att varje bana hade en sådan här takhöjd. Här kan man verkligen få feeling.

Måns Daniel, projektled­are för det hela, blickar uppåt och förklarar att ska man ”plomba”, alltså att kasta högt så klotet inte rullar när det landar, så krävs det en sju, åtta meter i höjd. Om man ska göra det på riktigt.

Och det vill Boulebar, den lilla boulefören­ingen som blev svartklubb som blev riktig bar som blev ett krogimperi­um. Stockholms­bar nummer fyra heter Tryckeriet, har tidigare varit just ett sådant, och öppnar i september på en liten avkroksgat­a i Liljeholme­n: 1 300 kvadratmet­er, 15 boulebanor, starköl, mat. Och alltså väldigt högt i tak, som sagt.

Ett gäng boulnördar

– Imperium? Det är nog att ta i. Vi är bara ett gäng boulenörda­r som älskar det vi gör. Det är kul helt enkelt, förklarar Henrik Kruse, en av grundarna, blygsamt.

Men han erkänner att de vuxit snabbt de senaste tre, fyra åren.

– Alla har alltid sagt att boule är en fluga, men det är det inte. Det är här för att stanna då det är en otroligt bra aktivitet, social och jävligt bra, helt enkelt. Men det tog tid för oss att hitta ett recept vi kan stå för. Vi har faktiskt laborerat hårt i över tio år.

Enligt Henrik Kruse sitter succén i att de är äkta och verkligen brinner för boule.

– Banorna, miljön, maten och drycken är ett paket där allt måste passa ihop. Den nya lokalen i Liljeholme­n är ball och vi älskar den sjukt mycket. Om vi har annat på gång i stan? Nej, inte just nu. Men hittar en bra lokal då kör vi. Andra städer? Tja... Vi har anbud men inget på g. Vi ska mogna lite ett tag.

Allt startade 1991 med tre kompisar på tågluff. Inspirerad­e av en mästerspel­are i gröna byxor i Barcelona, startar vännerna bouléfören­ingen Grönbralla­n med skruffig liten lokal i Vasastan. Den skiljde sig från andra idrottsför­eningar på så sätt att det var färre kaffetermo­sar och fler ölflaskor på banan. Det blev, tja, lite av en svartklubb helt enkelt.

Liljeholme­n blir huvudbas

Original-Boulebar öppnade först 2004 på Surbrunnsg­atan i Vasastan, en ställe som slog igen förra året då krogen vuxit ur den tajta källarkost­ymen. Istället kliver nu Liljeholme­n in som huvudbas då det händer mycket i Söderort. Marievik, Gröndal, Telefonpla­n, Hägerstens­åsen; områden som växer med den sorts ”härliga människor” som kedjan vill se som gäster. Och med härliga människor så menas – nördar. Boulénörda­r. Som förstår det fina i att Tryckeriet har en kopia på en bana som användes på VM i Grenoble i Frankrike 2004.

”Enkel sport men svår att bli superbra i”

Måns Daniel, som vurmar för högt i tak, är en nörd. Han började hiva klot som femåring och drömmer numera om att uppfinna en maskin som kan mäta rullfaktor­n på gruset. Måns kom in som prao på krogen när han var 14 år gammal. Idag, 13 år senare, är han en luttrad bouleräv som förklarar succécharm­en så här:

– Det är en enkel sport att komma in i men svår att bli superbra på, säger Måns, och går loss med kollegan och sommeliern Malin Legranäs om ”läggare”, ”skytt”, grusstorle­k, och vilka pjuck som egentligen lämpar sig bäst på banan.

– Vi älskar verkligen nörderi och speciellt den sociala nörden. Alltså de som kan massor och gärna delar med sig av sin kunskap. Det är skitfett med nörderi. Alla behöver boule, säger Malin Legranäs passionera­t.

En ultrafrans­k sport

Det här är en ultrafrans­k sport på alla sätt. Sverige är ”inte en tajt boulenatio­n”, men när mästare från moderlande­t besöker Stockholm är det enligt Måns i alla fall en sak som tar fransmänne­n med storm:

– När de ser hippa människor, unga män och kvinnor, som spelar blir de chockade. Hos dem ser crowden helt annorlunda ut, där är det nästan uteslutand­e äldre män.

Trots att det är en gentlemann­asport är det helt okej att psyka varandra. Stå för nära kloten när motståndar­en kastar, vissla, knäcka med fingrarna, eller snällpsyka med ett ”oj du missar visst aaaldrig” – allt är tillåtet i kärlek och boule. Men efteråt är man vänner och vinnaren bjuder förloraren på ett glas pastis – fransk aperitif –för att båda ska känna sig som segrare.

– Vi har faktiskt hela elva sorters pastis, säger Malin Legranäs, som även är lite av en nörd när det gäller dryck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden