Mitt i Vasastan

Ny ägarduo tar över Zum Franziskan­er

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Det var förra året vi rapportera­de att Gamla stans ärevördiga ölpärla Zum Franziskan­er låg ute för försäljnin­g. Prislapp för sjappet med 400 år gamla anor: 9 miljoner kronor, och med en månadshyra på över hundra lax för läget på Skeppsbron.

Och nu i juli tog nya ägarduon över ruljansen: Stene Isacsson och Sven-Åke ”Bagarn” Andersson. Stene Isacsson kommer från Akkurat, som han krängt av.

– Jag har spanat på Zum Franziskan­er i 20 år och tänkt att det är synd att ingen tar tag i stället, säger Isacsson, och uttrycker beundran för konceptet och den antika lokalen.

Samtidigt säger han att det blir en ”uppförsbac­ke” att vända krogen, då kunders omdömen på Tripadviso­r och Facebook inte varit nådiga de senaste åren. Men: ”Det är roligt med utmaningar”.

De har inte väntat med att ta tag i stället. Hundar är numera välkomna och menyn har redan ändrats. Stuket ska dock förbli rustik tysk och svensk husmanskos­t ackompanje­rad av lika rustik starköl. Sortimente­t ska utvecklas med mer bärs från oberoende småbrygger­ier. Men ingen hipsterkre­ts eftersökes.

– Jag har jobbat med småbrygger­ier i 30 år och ser hipsterstä­mpeln som en skymf. Det var därför jag slutade med Akkurat.

I januari stänger de för en renovering. Det ska målas och tvättas och baren ska byggas om en smula. På sikt vill de öppna upp den stora bakfickan, som stått igenbommad länge.

– Allt här inne är 100 år gammalt och vi ska fräscha upp. Stammisarn­a kommer att känna igen sig men ingen har tvättat här inne sedan 1960-talet. Minst.

Stans äldsta krog har fått nya ägare. Och förändring­arna har redan satt igång. – Det blir en uppförsbac­ke, säger nya bossen om det skamfilade ryktet.

 ??  ?? MERA BÄRS I BALJAN BOYS. Sven-Åke ”Bagarn” Andersson och Stene Isacsson har tagit över Zum Franziskan­er, krogen som enligt utsago ska vara den äldsta i hela Stockholm.
MERA BÄRS I BALJAN BOYS. Sven-Åke ”Bagarn” Andersson och Stene Isacsson har tagit över Zum Franziskan­er, krogen som enligt utsago ska vara den äldsta i hela Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden