Mitt i Vasastan

Hennes kokbok – för vuxna i sängen

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Slidsex, ska det vara något att snacka om? Ja, det tycker Sandra Dahlén, sexexpert och författare från Liljeholme­n som vill få folk att fatta att det inte räcker med in, ut, sprut.

”The old in and out” är enligt sexualuppl­ysaren Sandra Dahlén ännu den dominerand­e synen på hur ett lyckat ligg ska se ut.

– På 1800-talet fick vi i väst fick en ny syn på sex. Då försvann klitoris och kvinnans orgasm från vetenskape­n. Freud spelade stor roll. Han hade fokus på slidan där förspel ledde till en penis som åker in och ut ur slidan och så skulle båda få orgasm. Men för de allra flesta är slidan inte tillräckli­gt känslig för att få orgasm på det sättet och man kan inte ha penis i centrum, förklarar Dahlén, bosatt i Liljeholme­n.

Kokbok för sängkammar­en

För att nyansera bilden släpper hon nu boken ”Hallongrot­tan”, som hon ser som lite av en kokbok för sängkammar­en. Hon säger att samhället lider av brist på slidkunska­p.

– Det pratas om alla andra typer av sex fast inte slidsex då det ses som det normala. Alla ska klara av det. Och när en penis som bara stoppas in inte automatisk­t leder till orgasm, så tror människor att det är något fel på dem. Men slidsex måste vara ett val. Du kanske vill ha något helt annat, med eller utan partners?

Hälsosamt med orgasm

Att orgasmer är viktigt för folkhälsan finns det forskning som stödjer. Men att det är genant att snacka om, det gäller för de flesta. Än mer genant är att erkänna att man tycker det är just genant. Detta trots att sex finns prick överallt omkring oss idag.

– Den sexinfo vi får till vardags är ofta ytligt, tips på ställninga­r och sådant. Jag vill gå djupet. I Sverige ser vi oss som så moderna att det är pinsamt att säga att sexsnack gör en generad. Därför använder jag inte grova ord som ”fitta”, som många andra sexualuppl­ysare. Det blir helt enkelt för mycket för många.

 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON ?? LET’S TALK ABOUT SLIDSEX. Sexualuppl­ysaren Sandra Dahlén har skrivit boken ”Hallongrot­tan” för att flytta lite fokus från penis, in i slidan.
FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON LET’S TALK ABOUT SLIDSEX. Sexualuppl­ysaren Sandra Dahlén har skrivit boken ”Hallongrot­tan” för att flytta lite fokus från penis, in i slidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden