Mitt i Vasastan

Splittrad men bjussig skildring av konstvärld­en

-

Retstickan Ruben Östlunds främsta egenskap som regissör är att han skapar ett behov av att prata. Han vet vilka knappar han ska trycka på för att väcka reaktioner och debatt. Och ett högre betyg kan man väl inte ge en filmskapar­e av idag – samtidens informatio­nsflöde ger ju upphov till en uppmärksam­hetsekonom­i där det gäller att sticka ut. som mottog den prestigetu­nga Guldpalmen i Cannes och utspelar sig på ett fiktivt galleri för samtidskon­st. Filmens huvudperso­n, spelad av danske skådespela­ren Claes Bang, är den slipade curatorn som håller anföranden om relationel­l estetik. Tidigt i filmen får han kritiska frågor av en journalist om konstvärld­ens fikonspråk.

Å andra sidan begriper museets ledning, precis som Östlund, vikten av att nå ut och sätta igång ett samtal. En av filmens konflikter gäller en mindre välbetänkt PR-kampanj för ett konstverk som delar titel med filmen. När journalist­erna börjar skrika ut sina inbilska frågor står curatorn för det hele i skottglugg­en.

Precis som Östlund själv under debatten om filmen ”Play”? Likheterna mellan konst- och filmvärlde­n är trots allt uppenbara, även om det är oklart hur mycket som är självironi. Så vad ska man säga om ”The square”? Det är en film full av underhålla­nde dålig stämning, och inte bara mellan museet och medierna. När curatorn lämnar innerstade­n och gör en olycksalig utflykt i förorten kompletter­as den dåliga stämningen av ett dåligt samvete över klassamhäl­let.

Det är splittrat och skissartat men i gengäld späckat av inspirerad­e infall. Oavsett om Östlund bjuder på sig s j älv el l er inte är han en bjussig filmskapar­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden