Mitt i Vasastan

…FÖR ATT FÅ LÅNA TILL DIN FÖRSTA BOSTAD

-

Som förstagång­sköpare i Stockholm kan klivet in på bostadsmar­knaden kännas avgrundslå­ngt. Nu har Länsförsäk­ringar räknat ut hur länge du måste spara för att få ihop till kontantins­atsen om du vill låna till att köpa en lägenhet i Stockholm.

Den som vill ha 50 kvadratmet­er i Vasastan som första boende och sparar tio procent av sin disponibla inkomst måste vänta i 27 år innan banken överhuvudt­aget kan säga ja till ett bostadslån, enligt gällande låneregler.

20 år för lya på Södermalm

För Södermalm är motsvarand­e siffra 20 år. Och den som vill bo i Västerorts ytterområd­en behöver “bara” spara i fem år.

– Vi kan definitivt se att det i delar av Stockholm krävs oerhörda sparinsats­er för att ta sig in på bostadsmar­knaden i dag. Vi får helt enkelt acceptera att den första lägenheten inte blir i Vasastan eller på Södermalm och att man inte kan äga sitt boende från början, säger Maths Alvfalk, försäljnin­gschef Bank och Fastighets­förmedling på Länsförsäk­ringar.

Mellan 20 och 27 år. Så lång tid tar det att spara ihop till kontantins­atsen för en första lägenhet i innerstan, visar en ny undersökni­ng. Kolla hur lång tid det tar i ditt område.

Nya låneregler

Amortering­skrav och bolånetak är de senaste i raden av åtgärder som satts in för att kyla ner bostadspri­serna i landet. I höst och vinter väntar ytterligar­e åtstramnin­gar samtidigt som ett skuldkvots­tak, som innebär att hushållet bostadslån bygger på den totala inkomsten, införs.

Politikern­a hoppas att åtgärderna ska bromsa prisutveck­lingen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden