Mitt i Vasastan

Stoppa bullret och låt staden leva

- Staden tillhör oss alla

Mycket går åt rätt håll i stan men ett stadsmiljö­problem sticker ut: motorcykla­r och bilar med ”sportljudd­ämpare” som förstör för alla som till exempel sitter på uteserveri­ngar, leker i parker, eller går till jobbet i stället för att köra. Medan de flesta fordon låter allt mindre tycker en del att det är roligt med ljuddämpar­e som släpper igenom extra mycket muller – på omgivninge­ns bekostnad. Är det rimligt att använda tät stadsbebyg­gelse som arena för motorsport? Hör avsiktligt bullriga fordon hemma i stadskärna­n? Och är det rättvist att några få män (för det är alltid män) roar sig på ett sätt som stör så många andra som inte kan värja sig mot oljudet?

Häromdagen skulle jag prata med en kille på en motorcykel och då visade det sig att han körde med öronproppa­r under hjälpen, han fick ta ut dem för att kunna höra vad jag sa. Öronproppa­rna var för att han inte skulle få hörselskad­or av det buller han själv orsakade! Då har det gått långt. Polisen saknar både verktyg och resurser för rättssäkra bullerkont­roller, Stockholms måste pröva andra sätt: fler upphöjning­ar i vägbanan, sänk till 30 km/h på större gator i innerstade­n där det rör sig mycket folk, förbjud privatford­on runt Stureplan på kvällar och helger och ta fasta på Keolis förslag att stänga av Odengatan för privatford­on mellan Odenplan och Valhallavä­gen.

Alternativ­et är att bullret fortsätter och omgivninge­n står maktlös – och då är det den starkes lag som råder. Det är väl inte så vi ska ha det i stadens hjärta?

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HÖGLJUTT. Avsiktligt bullriga fordon förstör för alla som sitter på uteserveri­ngar och leker i parker, anser skribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS HÖGLJUTT. Avsiktligt bullriga fordon förstör för alla som sitter på uteserveri­ngar och leker i parker, anser skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden