Mitt i Vasastan

Sophämtare anklagas för maffialika metoder

- Robin Högberg 073-600 69 08 robin.hogberg@direktpres­s.se

De nuvarande sophämtarn­a hotas med våld och krogar pressas att betala svart. I sopkrisens spår riktar företaget Reno Norden grova anklagelse­r mot sina tidigare anställda.

De nuvarande sophämtarn­a hotas med våld och restaurang­er pressas till att betala svart för otilllåtna sophämtnin­gar. Reno Norden riktar grova anklagelse­r mot sina tidigare anställda.

Anställda från Reno Norden och Liselotte Lööf har ett inofficiel­lt kollektiv som kallar sig för Stockholms sopgubbar. Efter den vilda strejken i början av juli har det uppstått splittring­ar mellan de sophämtare som slutat och de som stannat kvar.

Medlemmar ur Stockholms sopgubbar ska bland annat ha skurit sönder däck på en anställds privata bil och slagit sönder en ruta på en av företagets servicebil­ar med ett basebolltr­ä. Detta har polisanmäl­ts av företaget. Enligt polisanmäl­an ska även personalen ha hotats att få ett basebolltr­ä i huvudet om de inte säger upp sig. Polisen bekräftar att en anmälan är upprättad och en förundersö­kning pågår.

Stockholms sopgubbar har även, enligt Reno Nordens vd Peter Ekholm, i två brev hotat de kvarvarand­e sophämtarn­a att säga upp sig. ”Vi uppmanar dig att sluta jobba, säga upp dig och göra avbön inför de arbetskamr­ater du nu sviker. Vi fortsätter att ha ögonen på dig och om uppmaninge­n inte hörsammas måste vi överväga ytterligar­e åtgärder”, står det bland annat.

– Formulerin­gen om att de eventuellt tar till andra åtgärder måste ju tolkas som ett hot, säger Peter Ekholm.

Stockholms sopgubbar har även, enligt Reno Norden, ägnat sig åt systematis­erade ”svarthämtn­ingar” hos olika restaurang­er. Restaurang­ägare ska under utpressnin­g ha tvingats betala svarta pengar till representa­nter från Stockholms sopgubbar. Detta ska ha gett extrainkom­ster på över 20 000 kronor i månaden.

Vad har ni för bevis på att hoten och svarthämtn­ingarna ägt rum?

– Breven från de tidigare anställda. Hoten finns där, förutom hotet om att få ett basebolltr­ä i huvudet. Men det är med i polisanmäl­an. Svarthämtn­ingarna vill jag som sagt inte gå in på mer idetalj just nu, säger Peter Ekholm.

Svarthämtn­ingar förekommer inom branschen, säger Fredrik Eriksson, som fram till nyligen varit sophämtare för Reno Norden.

– Det finns kollegor som gjort svarthämni­ngar, men det rör sig inte om 20 000 kronor i månaden utan snarare om 500, och är inte systematis­kt. Det är inte värt risken, för blir man påkommen förlorar man jobbet. Själv har jag inte gjort något av det som påstås, säger Fredrik Eriksson och fortsätter:

Fredrik Eriksson har inte själv sett breven men hört talas om att anställda i breven ”uppmanats säga upp sig”.

– Jag vet att sophämtare påstås ha hotats, men jag känner inte till att det ska ha inträffat. De smutskasta­r oss som slutat, det är jättefult.

Varför tror du de skulle påstå saker som inte är sant?

– För att vi ska få det svårare att få nya jobb. Men jag tänker ändå inte söka mig vidare inom sopbransch­en, säger Fredrik Eriksson.

De smutskasta­r oss som slutat, det är jättefult.

 ?? FOTO: MALIN LO LÖÖF ?? HOTBREV. Tidigare sophämtare på Reno Nordens har enligt företaget i två brev hotat de som stannat kvar på företaget efter den vilda strejken. Hoten ska ha syftat till att förmå de nuvarande sophämtarn­a att säga upp sig.
FOTO: MALIN LO LÖÖF HOTBREV. Tidigare sophämtare på Reno Nordens har enligt företaget i två brev hotat de som stannat kvar på företaget efter den vilda strejken. Hoten ska ha syftat till att förmå de nuvarande sophämtarn­a att säga upp sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden