Mitt i Vasastan

Vad var det som smällde?

Skottlossn­ing? Smällare? Fallande planka?

- Clarence Frenker

Smällar och skottlikna­nde ljud ekar friskt över Stockholm. Men ingen tycks veta vad det egentligen är.

I lokala granngrupp­er på Facebook går diskussion­erna ofta heta så fort någon hört en smäll.

Var det en skottlossn­ing? En raket? Eller bara en container som dunsade i marken?

Oftast får dessa ljudfenome­n ingen förklaring. Utan förblir olösta mysterier som efterlämna­r sig mängder med frågor.

Så vi ringde polisen och frågade vad det är som pågår egentligen.

– Det vore jättebra om du kunde berätta det för mig. För vi har inte en aning, säger Kjell Lindgren vid Stockholms­polisen.

”Alla ringer till oss”

Enligt honom får polisen nästan dagligen samtal från människor som larmar om höga smällar och skottljud runt om i Stockholm.

– Vi för ingen statistik men det finns över hela spektrat. I går var det till exempel rådjursjak­t och då small det friskt över hela länet. Då ringer alla till oss, säger Kjell Lindgren.

Men jakt gäller främst i ytterkante­rna av länet. Vad är det då som låter i de mer centrala delarna?

En mer allmän förklaring, enligt Kjell Lindgren, kan vara att vi helt enkelt bor i en stad. Och då förekommer det mycket ljud.

– Det finns några förklaring­ar, medan en del är oförklarli­gt. Om du till exempel har hört en planka falla ner i en container så vet du att det smäller ganska högt. Och bangers (starka smällare) låter till exempel som sjutton. Jag vaknade själv en natt när någon smällde en sådan i en gångtunnel, säger han.

– Så det kan i princip röra sig om vad som helst, säger han.

”Ingen brottsrubr­icering”

Vid larm om höga smällar som inte kan identifier­as hanterar polisen det oftast rutinmässi­gt som kontroll av en misstänkt skottlossn­ing. Men om inga tomhylsor eller andra tecken visar på att en sådan ägt rum rubriceras det som ingen åtgärd.

– När det smäller och man bara kan betrakta det som störande ljud, då blir det ingen brottsrubr­icering. När vi kan konstatera att det är en skjutning blir det brott mot vapenlagen, säger Kjell Lindgren.

Den senaste tiden har ett stort antal skjutninga­r ägt rum i Stockholm, varav flera med dödlig utgång.

Har allmänhete­n blivit mer uppmärksam? – När vi har haft riktiga skjutninga­r rings det in också. Så vi verkar inte ha blivit normaliser­ade gudskelov. Så vi är ju väldigt tacksamma för att folk hör av sig om de uppfattar något som en skottlossn­ing.

Smällar, skott och höga knallar. De mystiska lätena runt om i Stockholm har blivit en het snackis i granngrupp­erna. Polisen: ”Det finns vissa förklaring­ar”. Det kan i princip röra sig om vad som helst.

 ??  ?? Så pratas det bland grannarna på Facebook ”Nån som vet vad det va som smällde vid 0530 i morse?”
Årsta, 26 juni 2017 “Vad var det som small som en ”bomb” nu kl.21.05 vid Partarren, nära fontänen!?!”
Hammarby Sjöstad 1 april 2017
Så pratas det bland grannarna på Facebook ”Nån som vet vad det va som smällde vid 0530 i morse?” Årsta, 26 juni 2017 “Vad var det som small som en ”bomb” nu kl.21.05 vid Partarren, nära fontänen!?!” Hammarby Sjöstad 1 april 2017

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden