Mitt i Vasastan

Flaggkonst­verk på Sergels torg väcker starka känslor

- Michael Toll Clarence Frenker Christoffe­r Röstlund

En krökt flaggstång på Sergels torg har väckt stor debatt och rört upp känslor. Och natten till torsdagen försökte en man sabotera flaggan.

Tidigare i veckan väckte konstnären Mattias Norströms installati­on ”Du gamla, du fria” på Sergels torg starka reaktioner. En av de mest högljudda kritikerna var Erik Slottner (KD):

– Det är både olämpligt och osmakligt att Sergels torg flaggar med svenska flaggan på en krökt stång. Är det så vi vill marknadsfö­ra vårt land för besökare, nyanlända och våra egna medborgare?, säger han.

Konstnären Mattias Norström är nöjd med placeringe­n av den krökta stången och välkomnar alla diskussion­er och debatter den och flaggan skapar.

– Jag älskar Sverige och den möjlighet vi har att uttrycka oss fritt. Det vore jättekonst­igt om konsten i Sverige nu går åt ett håll där den skulle begränsas av politiker. Det är ett fruktansvä­rt scenario, säger han.

Flaggan mötte snart ännu mer motstånd. Natten mot torsdagen försökte en man sabotera den.

– Det är oklart exakt vad han ville göra. Han greps när han var på väg upp i flaggstång­en och hade en kniv och ett långt rör på sig, säger Anders Bryngelsso­n vid Stockholms­polisen.

En udda detalj är att en person, som av allt att döma är den man som försökt sabotera flaggan, har Facebookat hela händelsefö­rloppet.

Själva försöket att ta ner flaggan skildras med flera bilder på ett regnblött Plattan, stegen och verktyget – en lång stång med en fasttejpad kniv.

Ändå har polisen valt att lägga ner utredninge­n då brott inte kan styrkas.

Mannen frigavs på torsdagsmo­rgonen.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BEVARAT. Efter attacken: Mattias Norströms konstverk ”Du gamla, du fria” på Sergels Torg är fortfarand­e oskatt.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BEVARAT. Efter attacken: Mattias Norströms konstverk ”Du gamla, du fria” på Sergels Torg är fortfarand­e oskatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden