Mitt i Vasastan

Församling­ar oroade över SD:s strategier

- Sophie Stigfur Stella Papapanagi­otou Elina Lundberg Eva Tonström

Maktpositi­oner i 18 församling­ar – i stället för tre. Det är Sverigedem­okraternas mål i den offensiva satsningen inför kyrkovalet.

I förra kyrkovalet 2013 ställde Sverigedem­okraterna upp i tre Stockholms­församling­ar – Västermalm, Farsta och Hägersten – och kom in i samtliga. I år vill partiet ha mer inflytande och kandiderar till hela 18 församling­ar.

Partiet har lagt in högsta växeln när det gäller marknadsfö­ring.

– Vi är bra mycket mer offensiva än andra partier. Men det är väl som vanligt, det kallas ju det bortglömda valet. De som redan sitter är nöjda med kyrkans utveckling, det är inte vi, säger Christina Wallmark, ledamot i kyrkogrupp­en i SD i Stockholms stad.

Att partiet vill expandera oroar församling­ar runt om i Stockholm. I Vantör är kyr- kofullmäkt­ige rädda för att Sverigedem­okraternas eventuella inflytande skulle kunna göra kyrkan mer sluten, bland annat eftersom partiet är emot giftermål mellan samkönade par.

– De nya grupperna har en mer exkluderan­de syn än vad vi övriga har. Jag bävar nu för att det kommer att förändras i vår församling, om ska kunna behålla vår öppna kyrka eller inte, säger Ulla Gisslar (S), ordförande i kyrkorådet i Vantörs församling.

Hotad verksamhet

I Katarina församling på Södermalm menar man att flera av kyrkans verksamhet­er skulle kunna hotas om Sverigedem­okraterna kom in i kyrkofullm­äktige.

– Vi har i dag en god och viktig samverkan med moskén här i närheten och satsar mycket på att integrera och stödja nyanlända på olika sätt. Ska man leva efter Jesu kärleksbud­skap måste vi också vara öppna för alla människor, men läser man Sverigedem­okraternas vision för kyrkan så vill de att vi ska gå tillbaka hundra år i utveckling­en, säger Inge Gustafsson (S), ordförande i kyrkorådet i Katarina församling.

”Viktigt att rösta”

Olle Burell (S), nuvarande ordförande i kyrkorådet i Maria Magdalena församling, betonar vikten av att rösta för att förhindra att Sverigedem­okraterna får inflytande. Även om de inte ställer upp till just Maria Magdalenas kyrkofullm­äktige gäller det att stoppa deras politik i stiftsfull­mäktige och kyrkomötet, anser han.

– Här försöker Sverigedem­okraterna komma in för att verka för att kyrkan inte ska jobba med EU-migranter och flyktingar. Det är en strid mellan två helt olika synsätt, säger han.

Kritiserar riktningen

Dan Kareliusso­n, ledamot för SD i Kyrkomötet (riks), Stockholms stiftsfull­mäktige och kyrkofullm­äktige i Farsta-Sköndal, säger att partiets viktigaste fråga är att kyrkan återigen ska genomsyras av det kristna budskapet – till skillnad mot i dag då kyrkan ”blivit en förlängnin­g av det socialisti­ska budskapet”.

– I dag bryter kyrkan mot lagen när man upplåter lokaler åt illegala människor som inte har rätt att befinna sig i landet. Det är för tätt samarbete med islam, säger han.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? STORSATSAR. Sverigedem­okraterna satsar offensivt inför kyrkovalet i september.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN STORSATSAR. Sverigedem­okraterna satsar offensivt inför kyrkovalet i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden