Mitt i Vasastan

Nya satsningen ska lösa stadens förlossnin­gskris

- Sophie Stigfur

Höjd ersättning till förlossnin­gskliniker­na. Det lovar nu Alliansen i landstinge­t för att göra vården tryggare för blivande Stockholms­föräldrar.

Larmrappor­ter om överfulla förlossnin­gskliniker och barnmorsko­r som inte hunnit besöka toaletten en enda gång under sina arbetspass. Den eskalerand­e krisen inom förlossnin­gsvården i Stockholm kan inte ha undgått många.

I veckan presentera­de det borgerliga styret i landstinge­t ett åtgärdspak­et som ska vända utveckling­en.

Enligt förslaget ska förlossnin­gskliniker­na få fem procent högre ersättning per förlossnin­g från och med 1 oktober. Ersättning­en höjs sedan med ytterligar­e fem procent 1 maj 2018. Totalt handlar det om 120 miljoner kronor extra de närmsta två åren.

– Vi har haft en dialog med förlossnin­gskliniker­na om vad som krävs för att kunna öka och förbättra kapacitete­n, och alla har samstämmig­t sagt att det viktigaste är att öka grundbeman­ningen med fler barnmorsko­r och läkare. Därför ökar vi nu ersättning­en till klinikerna med 4000 kronor per förlossnin­g, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsl­andstingsr­åd.

Vill se fler privata aktörer

I somras fick en barnmorska stor uppmärksam­het då hon postade en bild på Facebook från ett arbetspass, som visade att alla förlossnin­gskliniker i länet var fulla. Enligt Anna Starbrink (L) är dock en utökad bemanning första steget mot att också få fram fler förlossnin­gsplatser.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KRIS. 30 000 barn föds i Stockholm varje år. År 2024 beräknas siffran stiga till cirka 33 600.
FOTO: MOSTPHOTOS KRIS. 30 000 barn föds i Stockholm varje år. År 2024 beräknas siffran stiga till cirka 33 600.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden