Mitt i Vasastan

”Add ons” – framtiden för nya bostäder

- Michael Toll

Trenden är tydlig. Add ons, tilläggstj­änster kopplade till bostaden, är något som blir allt vanligare på Stockholms bostadsmar­knad.

I takt med att bostadspri­serna blir högre ökar också kraven på hur pass yteffektiv­a våra lägenheter är. När varje kvadratmet­er räknas fyller add ons, tilläggstj­änster i bostaden, en allt viktigare funktion.

– Tjänster som förenklar boendet kommer bara att öka. De senaste åren har vi helt klart sett en stark efterfråga­n på unika tillval i Stockholm. Vi utvärderar hela tiden vad folk vill ha och erbjuder helhetslös­ningar, säger Herman Persson, designchef på Oscar Properties som allt mer skapar bostäder med tillval som sticker ut.

Sedan tidigare har de byggt bostäder med privata cykelrum, en restaurang och ett ”hund spa”. I Oscar Properties senaste projekt Unité återfinns privat bastu på taket, odlingslåd­or på en stor takterrass och en gemensam bio i källaren på en bostadsrät­tsförening.

Trend som hållit i sig

– Vi äter allt mer ute, och färre kanske eftersträv­ar ett jättekök i framtiden. Då är det andra typer av lokaler man vill ha. Kanske ett gemensamt sällskapsr­um som man bjuda in vänner till och ha fester i. Det här har man sett länge i andra storstäder som exempelvis New York och nu ser vi det även här i Stockholm, säger Herman Persson.

Svenska byggaktöre­r tittar hela tiden på vad som görs i övriga världen och här i Stockholm hämtas mycket inspiratio­n från bland annat USA och London, men även andra platser.

– Belgien har till exempel många nya bostadslös­ningar som ligger i framkant, säger Herman Persson.

Underlätta arbete

Vad är då nästa bostadstre­nd när det kommer till add ons? Troligtvis något som har med arbete att göra.

– Allt som gör vardagen smidigare och härligare men även tjänster kopplade till arbetet då fler och fler har fria jobb och tider. Kanske en work-lounge, en arbetsloka­l i bostadshus­et, där man kan jobba ostört, säger Herman Persson.

De senaste åren har vi helt klart sett en stark efterfråga­n på unika tillval i Stockholm.

 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? ADD ON-SPECIALIST. Herman Persson är designchef på Oscar Properties och arbetar mycket med add ons.
FOTO: MICHAEL TOLL ADD ON-SPECIALIST. Herman Persson är designchef på Oscar Properties och arbetar mycket med add ons.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden