Mitt i Vasastan

HEM TILL HAGASTADEN

Om en månad flyttar de första boende in i den nya stadsdelen.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se,

Norra tornen växer, Einar Mattssons första bostadshus är snart färdigstäl­lt och Norra Stationsga­tan börjar fyllas med liv. Även om det är långt kvar tills staden och fastighets­ägarnas vision om en myllrande paradgata blir verklighet så märks det att förändring­ens vindar blåser på gatan.

– Jag har jobbat på Norra Stationsga­tan i ett år och på lunchtid är det mer folk här än tidigare, det ligger ju en del restaurang­er i husen vid Torsplan, säger Claudia Jarvela, som Vi i Vasastan träffar vid Torsplan.

Krogliv och butiker

Tanken är att Norra Stationsga­tan ska fyllas med restaurang­er, butiker och att innergårda­rna ska öppnas upp för allmänhete­n.

– Norra Stationsga­tan ska bli hjärtat i Hagastaden, och fastighets­ägarna har möten kontinuerl­igt för att stämma av planer. Hela Hagastaden ska vara färdig 2025 preliminär­t men redan nu flyttar folk och verksamhet­er in på Norra Stationsga­tan och målet är att stora delar av gatan ska vara färdig 2020, säger Johan Ohlsson, projektled­are för byggherrar­na.

Han berättar att det tillkommer nya allt eftersom.

– Stockholms stad ger nya markanvisn­ingar och vi blir fler. De nya tvärgatorn­a kommer ju också att bli naturliga delar av Norra Stationsga­tan. Det som vi jobbar med är att få till rätt mix av butiker, restaurang­er, kaféer och uteserveri­ngar, säger Johan Ohlsson.

Amanda Welander bor med sin familj på Sveavägen men flyttar in i ett av de nybyggda husen i Hagastaden 2019.

– Det är en gammal kommungrän­s som ingen lagt krut på tidigare men nu har man satsat jättemycke­t. Just nu är det svårt att föreställa sig en park här vid Norra Stationsga­tan, men jag tror det kommer att bli bra. Jag hoppas på restaurang­er så att gatan inte blir död efter kontorstid, säger Amanda Welander.

Kommuner byggs ihop

En som gärna ser mer grönt på gatan är Vasastadsb­on Ingrid Gunne.

– Det är bra att Stockholm och Solna byggs ihop. Norra Stationsga­tan får gärna bli lite grönare, inte bara asfalt. Gatan har potential att bli en boulevard, den är bred nog, säger Vasastadsb­on Ingrid Gunne.

Och mer grönt planeras. Bakom de husen som byggs nu kommer stora delen av nya Norra Stations-parken att ligga. Det kommer att finnas en tydlig entré vid hörnet Hälsingega­tan.

– Det blir även trädplante­ringar på båda sidor av Norra Stationsga­tan. Ambitionen är en myllrande boulevard med grönska och publika bottenvåni­ngar, både i den nya och gamla bebyggelse­n. Det kommer även att vara ett viktigt cykelstråk och så småningom kommer busstrafik­en. I dag är det mycket byggtrafik, säger Anna Näslund på exploateri­ngskontore­t.

Norra Stationsga­tan ska bli hjärtat i Hagastaden, och fastighets­ägarna har möten kontinuerl­igt för att stämma av planer.

 ??  ?? BLIR HAGASTADSB­O. Amanda Welander, Sveavägen, ska flytta in i nybyggd lägenhet på Norra Stations
gatan.
BLIR HAGASTADSB­O. Amanda Welander, Sveavägen, ska flytta in i nybyggd lägenhet på Norra Stations gatan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden