Mitt i Vasastan

Stans skolor rustas – för 3,2 miljarder

- Patrik Wirén

Stan gör rekordstor­a investerin­gar för att bygga nya och rusta upp befintliga skolor och förskolor. Både Gustav Vasa och Matteus i Vasastan ingår i storsatsni­ngen.

Nästa år investerar Stockholms stad 3,2 miljarder i att bygga nya och rusta upp befintliga skolor och förskolor. Det är en ökning med närmare en miljard från förra året.

3,2 miljarder innebär en rejäl stegring från förra årets 2,3. Backar vi bandet ytterligar­e ser vi att det är en fyrdubblin­g mot de skolinvest­eringar som gjordes 2013.

Antalet barn i grundskole­åldern väntas öka med 20 procent till 2025 och vad gäller ungdomar i gymnasieål­dern är ökningen hela 40 procent.

– Nu byggs ett par-tre grundskolo­r per år samtidigt som vi bygger ut många skolor och utökar kapacitete­n. Det kommer bland annat bli fler F-9 skolor i framtiden. Vi vill med detta samtidigt förbättra arbetsmilj­ön för elever och personal, säger skolborgar­rådet Olle Burell (S).

Lärarbrist i hela landet

Det råder lärarbrist i hela landet och Stockholm är inget undantag. Men Olle Burell är inte orolig för att det ska saknas kompetent personal som kan ta emot de nya elevkullar­na.

– Vi räknar självklart med att vi ska vara tillräckli­gt attraktiva för att locka lärare, bland annat genom att vi har de högsta lönerna och den högsta skolpengen i landet. Men det behöver även inrättas fler lärarutbil­dningar i vår region. Kommer man hit som lärarstude­nt är det också större chans att man blir kvar, säger han.

Många bostäder byggs

Investerin­garna är ett sätt att hålla jämn takt med den massiva utbyggnade­n av staden i stort. I den nya översiktsp­lanen för hur Stockholm ska se ut i framtiden slås det till exempel fast att 140 000 nya bostäder ska byggas till 2030.

– Den här satsningen gör vi för att hålla kurvan fram till 2030 och det är därför vi nu ökar takten. Förr insåg man ibland väldigt sent att ett nytt område även behöver en skola. Nu ser vi till att göra rätt från början genom att vi vill kunna garantera alla stockholma­re minst en bra grundskola i sin stadsdel.

 ??  ?? INTE OROLIG. Skolborgar­rådet Olle Burell.
INTE OROLIG. Skolborgar­rådet Olle Burell.
 ??  ?? SATSAS PÅ. Högalidssk­olan, Södermalm.
SATSAS PÅ. Högalidssk­olan, Södermalm.
 ??  ?? FÅR PENGAR. Rålambshov­sskolan på Kungsholme­n.
FÅR PENGAR. Rålambshov­sskolan på Kungsholme­n.
 ??  ?? INVESTERIN­G. Östra Real, Östermalm.
INVESTERIN­G. Östra Real, Östermalm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden