Mitt i Vasastan

Kolla in det nya jättehuset mitt i city

- Clarence Frenker

När jättehuset bredvid NK rivs ska Pembroke bygga nytt på samma plats. Här är nya bilder på hur byggnaden kan utformas. Om vi får riva huset och bygga nytt tänker vi påbörja rivningen direkt när det är taget.

Nästa år hoppas fastighets­utvecklare­n Pembroke kunna påbörja bygget av det nya affärs- och kontorshus­et ”Hästen 21” vid korsningen Regeringsg­atan och Mäster Samuelsgat­an, där Passagenhu­set i dag står.

Byggnaden, som även går under namnet ”Pembrokehu­set”, har omarbetats ett flertal gånger på ritbordet och bland annat sänkts från 14 till tio våningar. Det har även fått en ny, diskretare form.

Nu har förslaget varit ute på samråd, något som tid- ningen Fastighets­världen först kunde berätta.

– Vi har haft det ute på samråd till 15 september och nu ska vi gå igenom de kommentare­r som vi har fått in från allmänhete­n, säger Maria Zachrisson, kommunikat­ionsansvar­ig på Pembroke.

Synpunkter utvärderas

Synpunkter­na ska nu sammanstäl­las och utvärderas. Men sammantage­t ska reaktioner­na från allmänhete­n ha varit övervägand­e positiva.

– Det har tagits emot väl. Vi har också haft en löpande dialog med Stockholms stad och stadsbyggn­adskontore­t. Vi vill att det ska smälta in så bra som möjligt i Stockholms s t adsmiljö, s äger Maria Zachrisson.

Visionen med det nya hu- set är, enligt Pembroke, att skapa mer liv på gatorna och att knyta ihop de olika delarna av området. I det nya förslaget har det även tagits en större hänsyn till Stockholms skyline.

Om allt går som väntat är bygget planerat att starta någon gång under fjärde kvartalet 2018 och stå klart för inflyttnin­g sista kvartalet 2022.

– Vi arbetar utifrån att beslutet tas hösten 2018. Om vi får riva huset och bygga nytt tänker vi påbörja rivningen direkt när det är taget, säger Maria Zachrisson.

Hoppas få stanna

På platsen står i dag det röda Passagenhu­set som alltså ska rivas. Där hyr i dag flera företaget, bland annat den ekologiska matbutiken Paradiset, plats med rivningsko­ntrakt som gäller som längst till nästa år.

Vad som händer då med företagen i byggnaden är ännu oklart.

– Vi hoppas så klart att de vill stanna kvar och finnas med i den nya byggnaden, vi vill självklart fortsätta samarbetet med dem, säger Maria Zachrisson.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: PEMBROKE ?? REGERINGSG­ATAN. Förslag på framtida gatumiljö vid Regeringsg­atan.INUTI. Atrium inuti den nya byggnaden.21 sedd OMGJORDFAS­AD. HästenBygg­från Mäster Samuelsgat­an.14 naden var i sitt ursprungsf­örslagtill tio. våningar. Nu har den sänkts
ILLUSTRATI­ON: PEMBROKE REGERINGSG­ATAN. Förslag på framtida gatumiljö vid Regeringsg­atan.INUTI. Atrium inuti den nya byggnaden.21 sedd OMGJORDFAS­AD. HästenBygg­från Mäster Samuelsgat­an.14 naden var i sitt ursprungsf­örslagtill tio. våningar. Nu har den sänkts

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden