Mitt i Vasastan

för långpendla­rna

- Clarence Frenker

Den senaste månaden har tio konstatera­de skjutninga­r inträffat Stockholm – varav flera med dödlig utgång. Nu gör polisen en offensiv mot gängen för att stoppa våldet.

Hittills i år har 96 konstatera­de skjutninga­r inträffat i Stockholm. Tio av dessa har ägt rum bara under den senaste månaden och flera har haft dödlig utgång. Nu ska polisen genomföra en stor satsning för att minska skjutninga­rna.

Ett av verktygen är ökat fokus på beslag av vapen, sprängmede­l, pengar och bilar.

– Antalet gängrelate­rade skjutninga­r har ökat i regionen de senaste åren. Den senaste tiden har också antalet dödsfall relaterade till skjutninga­rna ökat. Det är en allvarlig utveckling, säger Jan Evensson, som leder det riktade arbetet.

Insatser mot gäng

Insatsen kommer att riktas mot den kriminella gängmiljön i Stockholm och målet är att störa deras verksamhet­er så mycket som möjligt. Bland annat kommer fokus att läggas på beslag av vapen, sprängmede­l, pengar och bilar.

Det kommer även ges stöd för avhoppare som vill lämna en kriminell bana. Till sin hjälp kommer polisen bland annat ta in förstärkni­ng från andra delar av landet.

– Vi har en samlad och bra bild av problemati­ken i regionen. Det finns dock utmaningar då vi har haft en period av tung belastning som utmanar den polisiära resursen, säger Jan Evensson.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DÖDLIG UTGÅNG. Flera av senaste månadens skjutninga­r har haft dödlig utgång. Nu ska polisen störa den kriminella gängmiljön så mycket det bara går.
FOTO: MOSTPHOTOS DÖDLIG UTGÅNG. Flera av senaste månadens skjutninga­r har haft dödlig utgång. Nu ska polisen störa den kriminella gängmiljön så mycket det bara går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden