Mitt i Vasastan

Kommer vi snart tala om politiskt färgade skolor?

-

Innehållet i en klassisk nyhetstidn­ing ska inte vara politiskt färgat i själva nyhetsarti­klarna. Däremot finns utrymme för politiska ståndpunkt­er på ledarsidor­na. I skolsamman­hang är det big no no med politisk färg. Men kanske är det på väg att ändras. När S v er i g demokrater­na ville komma inpå Globala gymnasiet inför valet 2014 så bildade elever en mänsklig mur för att stoppa representa­nterna från att komma in. ”På vår skola är det typ ingen som ens röstar blått och vi har en stark marxistisk förening”, säger en av eleverna på skolan och förklarar att det skulle kunna bli aktuellt med nya blockader. Skälet bakom vårt besök på Globala och flera andra skolor i veckan är att nya riktlinjer ger rektorerna makt att själva avgöra vilka partier och organisati­oner ska släppas in.

När vissa rektorer kommer att säga nej till alla, kommer andra att tillåta desto fler. Även extrempart­ier. Åtminstone i teorin.

På Stockholms hotell- och restaurang­skola vid Globen finns ”inga restriktio­ner”, enligt rektorn. Lärarna och eleverna får bestämma. Om nazistiska NMR skulle höra av sig skulle de inte bli automatisk­t nobbade. En rimlig hållning enligt en sistaårsel­ev: ”Jag tycker illa om dem, men folk måste få höra vad de står för, och få chans att fråga ut dem”.

Är det här starten på en utveckling där skolor beskrivs som ”vänster” eller ”höger” utifrån rektorns hållning till partier? Kommer ungdomar att välja skola efter vilken ”politiska färg” de flesta elever har?

Kanske är det redan så?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden