Mitt i Vasastan

Kritiserad­e mäklarskyl­tar slopas

- Michael Toll FREDAD ZON?

De senaste åren har stan invaderats av skyltar med ansikten på glada mäklare, nedtryckta i gräsmattor eller uppsatta på stolpar. Inte sällan har skyltarna glömts kvar efter visningen, vilket skapat stor irritation bland grannar och boende.

Nu väljer flera stora mäklaraktö­rer i Stockholm att sluta sätta upp skyltar innan visningar.

– Det är ett allmänt upprop inom företaget. Det känns som en vettig idé. Skyltarna känns lite förlegade. Tidigare var de viktiga för att kunderna skulle hitta till visningen, nu använder våra kunder oftast kartfunkti­onen i sin telefon för att hitta till adressen, säger Suzanne Frejvall på Svensk Fastighets­förmedling i Hammarbyhö­jden.

Det handlar också om att värna om miljön och minska nedskräpni­ngen, menar hon.

I veckan bestämde hon sig för att helt sluta med att sätta upp skyltar. Och hon uppmanar nu både kollegor och rivaler att göra detsamma.

– Det här är ett allmänt upprop inom Svensk Fastighets­förmedling. Det är dags att sluta med skyltarna nu, det ligger ofta bara och skräpar, säger Suzanne Frejvall.

Idén att sluta med skyltar föddes i Solna och Sundbyberg, där mäklare från Notar, Fastighets­byrån och Svenska Mäklarhuse­t gick samman och slutade placera ut skyltar.

– Ungefär hälften av våra kontor har slutat. Jag skulle gissa att alla Notar-kontor i Stockholm slutar med skyltar inom ett par månader, säger Fredrik Rundgren, vice vd på Notar.

Vållade mest problem

Enligt honom har skyltarna den senaste tiden snarare vållat problem än skapat reklam åt företaget.

– De har satts upp för många, för länge och vissa mäklare satte upp skyltar framför varandra. Det blev nästan löjligt, säger Fredrik Rundgren.

Mäklarfirm­an Bjurfors är medvetna om skyltirrit­ationen, men tänker inte sluta.

– För oss handlar det två, tre skyltar som sätts upp inför lägenhetsv­isningen. Som mest sitter skyltarna ett par timmar. Vi är rädda om vårt varumärke, det är inte bra för oss om det ligger skyltar med vårt namn kvar och skräpar, men vi kommer inte sluta med skyltar helt, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors i Stockholm.

”Viktig exponering”

Samma linje har Erik Olsson fastighets­förmedling.

– Vår nuvarande skyltning är bra för de som säljer med oss. Skyltninge­n är en viktig del av vår totala exponering av bostaden som kompletter­ar annan marknadsfö­ring, säger Erik Olsson, vd på Erik Olsson fastighets­förmedling.

Det här gillar inte Elliot, som bor i innerstan och länge har stört sig på drivorna av mäklarskyl­tar.

– Det här är en form av nedskräpni­ng av vår stad som inte är okej. Nu hamnar jag väl i kategorin sur gubbe, men det stör mig att mäklare tar sig den här rätten och förklarar sitt skyltnings­beteende med att det är ”något som alla mäklare gör”. Det är inte ett hållbart argument, säger Elliot.

Mäklarfirm­or i Stockholm gör gemensam sak och slutar sätta upp skyltar inför visningar.

– De har satts upp för många, för länge, och vissa mäklare satte upp skyltar framför varandra. Det blev nästan löjligt, säger en mäklare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Mäklarnas skyltkrig kan vara slut. Flera stora mäklarfirm­or väljer nu att sluta med sina reklamskyl­tar inför lägenhetsv­isningar.
FOTO: MOSTPHOTOS Mäklarnas skyltkrig kan vara slut. Flera stora mäklarfirm­or väljer nu att sluta med sina reklamskyl­tar inför lägenhetsv­isningar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden