Mitt i Vasastan

Mindre nazipropag­anda i stan

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Trots att det är extremt mycket nazister i nyheterna just nu visar ny statistik att den nazistiska propaganda­n i Stockholm minskat. Men vissa stadsdelar är extra utsatta.

För ett år sedan skrev vi att nazistakti­onerna ökade i Stockholm. Det handlade om klistermär­ken som hyllar Hitler, klottrade hakkors, och schablonsp­rayade budskap som ”vakna” och ”Nationalso­cialistisk zon”.

Ofta stod det militanta nationalso­cialistisk­a partiet Nordiska Motståndsr­örelsen (NMR) som avsändare. Alltså samma organisati­on som under stor uppmärksam­het i helgen ska marschera i Göteborg.

Men färska siffror från Trafikkont­oret visar att mängden nazistprop­aganda på våra gator drastiskt minskat under de senaste 12 månaderna.

Hittills i år har Trafikkont­oret, som sköter saneringen av sådant här, tagit emot 171 ärenden angående klotter med stötande natur, en majoritet av dem i Söderort.

Samma siffra den här tiden förra året var 301 styck- en, även då med kraftig tyngdpunkt på Söderort. Totalt landade 2016 på 395 anmälninga­r. Det var en rejäl ökning från 2015 då det inkom 144 anmälninga­r.

Trafikkont­oret bokför inte just nazistisk propaganda på ett eget konto. Under paraplyet ”akuta ärenden av stötande natur” ryms såväl nationalso­cialism som snoppar kluddade i en lekpark och ”Emma är en hora” skrivet på en vägg.

– Men vi ser att nazistisk propaganda gäller majoritete­n av ärendena. Men ja, det stämmer att siffrorna gått ner och vi hoppas att det fortsätter åt det hållet, säger AnnCharlot­te Österberg på Trafikkont­oret.

Efter att en anmälan kommit in via stadens hemsida behandlas den. Om klottret bedöms som stötande och akut ska en sanerare vara på plats inom tre timmar.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? MÄRKNING. Så här kan det se ut när den våldsamma nazistiska organisati­onen NMR gjort en aktion i natten. Bild tagen på Kärrtorps gymnasium i december 2015.
FOTO: PRIVAT MÄRKNING. Så här kan det se ut när den våldsamma nazistiska organisati­onen NMR gjort en aktion i natten. Bild tagen på Kärrtorps gymnasium i december 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden