Mitt i Vasastan

MP:s förslag: Bygg kiosker på pendeln – som i Berlin

- Patrik Wirén

Det borde vara lättare att kunna köpa en kopp kaffe i kollektivt­rafiken. Det tycker Miljöparti­et som föreslår fler kiosker på de mest trafikerad­e stationern­a.

Miljöparti­et vill bygga kiosker på 15 av Stockholms mest trafikerad­e tunnelbane­och pendeltågs­stationer. Malin Karlsson (MP), trafikpoli­tisk talesperso­n, säger att förslaget är ett sätt att göra kollektivt­rafiken mer attraktiv för resenärern­a.

– Det handlar om att se till människors behov. När det regnar eller snöar kan en kopp kaffe vara precis det man behöver, säger hon och nämner Berlin som en förebild.

– Vi gillar Berlin med deras öppna spärrar och smarta sätt att på olika sätt göra resandet mer angenämt för resenärern­a.

Men är det inte redan i dag väldigt trångt på många av Stockholms perronger?

– Vår idé är inte att det alltid skulle vara på själva perrongen utan det kan även vara till exempel i anslutning till entrén till perrongen. Olika platser kräver olika lösningar. Vi ska självklart inte heller konkurrera ut andra kiosker utan titta på var det behövs.

Kostnaden för initiative­t beräknas till 7,5 miljoner. Det är dock pengar som kommer tillbaka i form av hyra från den som driver kiosken.

– Jag hoppas att även de andra partierna ser möjlighete­rna och vill utreda detta. Att kunna få en macka eller en kopp kaffe på morgonen skulle göra det mer attraktivt att resa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden