Mitt i Vasastan

Vad ska hända med hallen?

- Johann Bernövall

Dröm eller potentiell verklighet? Det får framtiden utvisa. Klart är att arkitekter­na bakom den prisbelönt­a tillfällig­a saluhallen på Östermalms­torg nu färdigstäl­lt tre förslag på vad som ska hända med hallen i framtiden.

Arkitektby­rån Tengbom har utarbetat tre idéer för den provisoris­ka saluhallen som tidigare bland annat omnämnts som en potentiell idrottshal­l. Dessa tre förslag, som den 20 september ställdes ut på en branschmäs­sa, visar hallen i form av kulturcent­rum i Rissne, kallbadhus (!) vid Skanstull och ett ungdomshus i Skärholmen.

– Vi vill diskutera nya funktioner som bidrar till att utveckla våra stadsrum. Tillfällig och återbrukba­r arkitektur gör det möjligt att prototypa fram nya lösningar; att testa sig fram till hur vi bäst exempelvis tillgängli­ggör stadsrum, överbrygga­r socioekono­miska diken eller jobbar med jämställdh­et, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt och kontorsche­f på Tengbom.

Ska kittla fantasin

Tengbom skriver på sin hemsida att tanken bakom är att ”kittla fantasin” om var byggnaden kan ta vägen och det är inte på uppdrag av någon som man har skapat förslagen.

Staden, som äger byggnaden, har inte hunnit ta del av arkitekter­nas visioner än.

– Vi är stolta över den här fantastisk­a byggnaden som blivit väldigt populär och är så klart måna om att den ska användas på en lämplig plats i framtiden, säger Jan Vale- skog (S), ordförande i fastighets­nämnden.

Att staden själva skulle behålla den och uppföra den någon annanstans än idag är dock knappast troligt.

– Det ligger i vårt intresse att sälja den till en lämplig intressent. Men självklart är det oavsett bättre ju fler bra idéer och engagemang som finns kring byggnader, säger Jan Valeskog.

Jonas Mångs är fastighets­strateg på fastighets­kontoret, som har i uppdrag att sälja saluhallen.

– Precis som vi kommunicer­ade i våras så finns ett antal aktörer som är intressera­de av att köpa den, men det finns inga beslut på vare sig det ena eller det andra. Allt hänger fortfarand­e på det stora projektet som är renovering­en av den gamla saluhallen, säger han och fortsätter:

– Innan vi vet säkert när den blir kvar kan vi inte sälja någonting. Vi håller alla alternativ öppna.

 ?? ILLUSTRATI­ON: TENGBOM ?? VISION 1. Kallbadhus­et i Skanstull. ”Ett kallbadhus med bastu och uppvärmd pool, i direkt samklang med havet, gynnar både kropp och själ.”
ILLUSTRATI­ON: TENGBOM VISION 1. Kallbadhus­et i Skanstull. ”Ett kallbadhus med bastu och uppvärmd pool, i direkt samklang med havet, gynnar både kropp och själ.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden