Mitt i Vasastan

Här är stans nya cykelsatsn­ing

- Patrik Wirén

Nu ska fler stockholma­re ges möjlighete­n att använda stans lånecyklar. Dagens 1 500 cyklar utökas till 5 000 – och samtliga är utrustade med elmotor.

– Cykeln är dessutom en hybrid, vilket innebär att du själv väljer om du vill använda elmotorn eller inte.

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) är på plats utanför stadshuset för att presentera den nya uppsättnin­gen reklamfina­nsierade lånecyklar. Den stora snackisen är framför allt att cyklarna är utrustade med en motor som aktiveras när du börjar trampa. Men trafikborg­arrådet lovar även större flexibilit­et och förbättrin­gar i stadens lånecykels­ystem.

– En nyhet är att du inte behöver lämna tillbaka cykeln inom tre timmar, en annan är att den är låsbar. Du kommer också kunna placera cykeln en bit från cykelställ­et, inom en radie på tio meter, om det är fullt.

Ökad tillgängli­ghet

Under hur lång tid du är tilllåten att ha samma cykel är ännu oklart, men däremot kommer tillgängli­gheten att öka rejält. I april 2018 inleds etablering­en av elcyklar med 1 000 cyklar och senast 2019 finns sammanlagt 5 000 cyklar på plats. Detta att jämföra med dagens 1 500 cyklar.

– Dessutom kommer de finnas tillgängli­ga dygnet runt hela året, till skillnad från nu då vi plockar bort cyklarna i början av oktober. Alla stockholma­re liksom de turister som besöker stan ska kunna ta del av det här och cyklarna kommer finnas över hela staden, inte bara i innerstan.

Kräver batteri

För att kunna använda elmotorn krävs dock tillgång till ett batteri. Logistiken kring detta är fortfarand­e oklar, säger Mikael Nilsson, vice vd på JCDecaux, som levererar cyklarna till staden.

– Den sortens detaljer ska vi prata med Trafikkont­oret om. För turisterna kommer det kanske finnas ombud i staden som har batteriern­a och för stockholma­rna kan det handla om att de har ett abonnemang och får det hemskickat. Men även utan batteriet har du tillgång till hela systemet och kan använda de som vanliga cyklar.

 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? STYR. Daniel Helldén trampar vidare på cykelvägen – nu med elhjälp. 24 timmar: 19 kronor.
7 dagar: 30 kronor. 30 dagar: 50 kronor. 180 dagar: 150 kronor. 365 dagar: 270 kronor.
FOTO: PATRIK WIRÉN STYR. Daniel Helldén trampar vidare på cykelvägen – nu med elhjälp. 24 timmar: 19 kronor. 7 dagar: 30 kronor. 30 dagar: 50 kronor. 180 dagar: 150 kronor. 365 dagar: 270 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden