Mitt i Vasastan

Lokaltrafi­ken satsar allt på ett kort för pendlarna

- Michael Toll

En ny biljett lanseras i helgen som gör det möjligt att pendla över sex olika län med en och samma biljett.

Söndag 1 oktober införs en ny biljett för resenärer i Stockholm och Mälardalen. Biljetten, som heter Movingo, gör det möjligt att obegränsat resa i sex län.

Biljetten kommer gälla för SJ:s regionala tågresor och för resor i all lokaltrafi­k i hela Mälardalen.

– De som tycker EU-politik är svårt, ska ge sig på utmaningen att ena sex olika lä n om e n g e mensam tågupphand­ling, gemensam- ma tidtabelle­r och ett gemensam biljettsys­tem. Det har tagit lång tid men vi lyckades till slut, säger Kristoffer Tamsons (M) trafikland­stingsråd i Stockholms län.

Länkar samman sex län

I dag är det omkring 150 000 resenärer som dagligen pendlar över länsgränse­rna. Bor man till exempel i Uppsala och jobbar i Stockholm kanske man i dag köper en UL-biljett, en SJ-biljett och sedan ett SL-kort. Med Movingo behövs bara ett kort.

– Det här är ett stort lyft för hela regionen. Vi har lyckats länka samman sex olika län och tidtabelle­r till samma biljettsys­tem. Det kommer underlätta mycket för väldigt många pendlare, säger Kristoffer Tamsons.

Systemet kommer att vidareutve­cklas och byggas ut vartefter. Bland annat med en egen app och andra tekniska verktyg som ska underlätta för resenärern­a.

Slutligen ska 33 nya tåg från Schweiz sättas in i trafik. Detta sker runt 2019-2020.

– Tågen är beställda och ska börja tillverkas nu. De kommer vara väldigt behagliga att resa i, säger Kristoffer Tamsons.

 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? ÅKA LÅNGT-KORT. Ett kort ska fungera att resa med i sex olika län.
FOTO: MICHAEL TOLL ÅKA LÅNGT-KORT. Ett kort ska fungera att resa med i sex olika län.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden