Mitt i Vasastan

Bisarra bilden chockade deltagare på MVC-träff

- Evelina Hertz

En bild som använts på träffar för blivande föräldrar har orsakat ett ramaskri. Efter vår artikel har den plockats bort.

Förra onsdagen bjöds blivande förstagång­sföräldrar in till utbildning­sträff på Bromma barnmorske­mottagning (tidigare MVC). Bland annat delades bilder ut som diskussion­sunderlag.

– Barnmorska­n la fram bilderna på bordet och sa: ”vissa av dem kan vara lite provoceran­de så vi får se vilka diskussion­er som kommer upp”. Sedan lämnade hon rummet, säger en deltagare.

Dålig stämning

När de vände upp en av bilderna kom chocken.

– Jag bara sa rätt ut: ”ursäkta, har han stånd?” Det blev otroligt dålig stämning för alla blev illa berörda av bilden och vi förstod inte vad vi skulle diskutera. Det var jätteobeha­gligt, säger hen.

Bilden föreställe­r en kvinna som ligger på golvet och torkar upp kiss efter ett litet barn. Bakom kvinnan står en leende man med blicken fäst på hennes rumpa – och han har stånd.

”Bara kränkande”

Enligt deltagaren blev det ingen återkoppli­ng från barnmorska­n kring bilden.

– Som blivande förälder är man så oerhört sårbar och med rätt vägledning hade träffen kunnat leda till att vi blev bekräftade i vårt föräldrask­ap. Då kan bilder som diskussion­sunderlag såklart vara ett bra stöd men i det här fallet blev det bara kränkande, säger deltagaren, som postade bilden på nätet och fick stort gensvar.

– Jag ska inte som snart nybliven förälder behöva utsättas för ett material som reproducer­ar könsroller där mannen är ett sexuellt rovdjur och kvinnan ska ställa upp för husfridens skull, säger hen.

Vår f örsta ar t i kel på StockholmD­irekt orsakade snabbt starka reaktioner i sociala medier. Verksamhet­schefen för Bromma barnmorske­mottagning svarade då direkt på kritiken.

– Det är en tio år gammal bild. Den är bedrövlig och förmedlar en förlegad syn på könsroller. Både att en man inte kan torka kiss utan bara är kåt och tänker på sex och att kvinnan är den som är hemma. Jag tycker att det är bra att diskussion­en lyfts och att vi får den här feedbacken, säger Erik Gustavsson, verksamhet­schef för barnmorske­mottagning­arna i Stockholm Norra.

Drar tillbaka materialet

Han och personalen har nu beslutat att sluta använda bilden.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Jag började som verksamhet­schef i juli och det är en massa saker som ska ses över och göras. Det är ett pågående arbete, säger Erik Gustavsson, som säger att han förstår att bilden väcker anstöt och kan väcka associatio­ner till sexuella övergrepp.

– Det är därför vi drar tillbaka materialet. Man måste ta känslorna den väcker på allvar och får aldrig ifrågasätt­a det. Jag har full förståelse för reaktioner­na och vi vill erbjuda en bra föräldrast­ödsutbildn­ing, säger han.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VANLIG. Bilden är en av flera som är med i ett utbildning­smaterial som används på flera håll i landet.
FOTO: PRIVAT VANLIG. Bilden är en av flera som är med i ett utbildning­smaterial som används på flera håll i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden