Mitt i Vasastan

SL inför snabbpende­ltåg – här är stationern­a som hoppas över

- Anna Sjögren Andreas Jennische

Kortare restid i rusningstr­afik för pendlare – men cirka hälften så många tåg från vissa stationer. Nu är det klart att SL inför så kallade skip-stops, på pendeltåge­n.

SL:s förslag att införa snabbtåg i rusningstr­afik, skipstops, som hoppar över vissa stationer och förkortar restiden för pendlare långt ut på linjerna, har debatterat­s flitigt den senaste tiden. Särskilt i Tullinge, som hoppas över av snabbtågen.

Ett beslut fattat av SL och Trafikverk­et i fredags har satt definitivt punkt för debatten. Skip-stop ska införas på sträckorna:

Märsta–Stockholm City

Södertälje centrum–Stockholm City

På sträckan Nynäshamn– Stockholm City hoppar pendeltåge­n över stationer redan i dag för att öka på hastighete­n i hög-och mellantraf­ik. På den sträckan beräknas tidsvinste­n med skip-stop vara 10 minuter.

Skip-stop-upplägget har mött viss kritik redan innan det kommit på plats men från SL:s sida menar man att de allra flesta av länets pendlare ändå får en bättre resa med det nya systemet.

– Syftet är att göra länet lite rundare för dem som bor längst ut och att skapa g oda knutpunkte­r f ör kollektivt­rafik, en bättre fördelning av påstigande och på så sätt minska trängseln för de som bor närmare city. Bättre balans mellan antalet påstigande innebär också att tiden som tåget står på station kan hållas, vilket i sin tur innebär bättre punktlighe­t, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdire­ktör på SL i ett pressmedde­lande.

Totalt är det nio stationer i pendeltågs­nätet som kommer att hoppas över av vissa pendeltåg.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅR- ?? FÄRRE AVGÅNGAR. Färre pendeltåg kommer att stanna vid ett antal stationer från och med nästa höst.
FOTO: CHARLOTTE ÅR- FÄRRE AVGÅNGAR. Färre pendeltåg kommer att stanna vid ett antal stationer från och med nästa höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden