Mitt i Vasastan

Skulle ta bort rynka i pannan – blev blind

- Michael Toll

I kvinna i Stockholm injicerade­s med en så kallad ”filler” för att ta bort en rynka i pannan. Men något gick snett och 30 sekunder senare var hon blind.

Kvinnan, som hade sökt behandling för att få bort en rynka i ansiktet, injicerade­s med en så kallad filler. Av misstag sprutades fyllningen in i en artär och transporte­rades upp i hjärnan.

Resultatet: Kvinnan blev helt blind på höger öga, kunde inte röra ögat och heller inte lyfta ögonlocket. Det hela skedde 30 sekunder efter att injicering­en startade.

”Jag har använt produkten i sju år och aldrig haft liknande oönskade effekt”, skriver läkaren i den anmälan som skickades till läkemedels­verket i mitten av september.

Kan få synen tillbaka

På Läkemedels­verket är man bestört över händelsen.

– Det är väldigt allvarligt och fruktansvä­rt. Detta är ett område som behöver mer reglering, säger Karin Westermark på Läkemedels­verket till Nyhetsbyrå­n Siren.

Det är oklart om kvinnan kommer återfå synen och bli helt återställd.

– Kroppen är fantastisk på att återhämta sig, men jag vet att det har förekommit att patienter blir blinda, säger Karin Westermark.

Snabb behandling

Både botox och fillerbeha­ndlingar går relativt snabbt att genomföra. Men bara för att behandling­en kan göras på en lunchrast betyder det inte att den är riskfri.

– Risken är som störst vid behandling­ar på den så kalllade bekymmersr­ynkan i pannan, säger Karin Westermark.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GICK SNETT. Kvinnan skulle ta bort en rynka i pannan, men ingreppet gick fel och hon tappade synen.
FOTO: MOSTPHOTOS GICK SNETT. Kvinnan skulle ta bort en rynka i pannan, men ingreppet gick fel och hon tappade synen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden