Mitt i Vasastan

De fixar flådigt häng för flator FYLLT TOMRUM. ”Nu har vi skapat det vi har saknat”

-

Klingande champagneg­las, mjukröd belysning och eleganta jazzslingo­r ur högtalarna. Den sensuella atmosfären i en bra hotellbar bäddar för flirt. Något som Beatriz Lopez, Nina Svedberg, Camilla Wessman och Charlotta Öberg tagit fasta på, genom att, med hundratals lesbiska i släptåg, ta över stans hotellbare­r.

Allt började när restaurang Roxy, ett väletabler­at stamhak för stans lesbiska, bommade igen. Tomrummet blev enormt, menar Beatriz Lopez.

– På vanliga gayklubbar är det ofta 80 procent män. Många av oss äldre känner kanske inte heller för att klubba längre, men vi vill fortfarand­e umgås och träffa nya människor, säger hon.

– Jag tror många av oss som kom ut på 80-talet också var trötta på att hänga i fuktiga källarloka­ler, med galler för fönstren och pissljumme­n öl liksom. Vi kände att det var dags för lite flärd, och också att våga ta plats i det offentliga rummet, säger Nina Svedberg.

Blev snabbt populärt

Trion startade Facebookgr­uppen Hotellhäng­et, och bjöd in till mingel på Clarion. Första gången kom femton personer. Men vid andra träffen fick de en chock.

– Det vällde in minst 150 tjejer. Då kände vi wow, vi fyller verkligen ett behov, säger Camilla Wessman.

I dag har gruppen 4 000 medlemmar, med ett åldersspan­n på mellan 18 och 70 år. Charlotta Öberg, 30, som i dag anslutit sig till arrangörs-trion, minns sin första träff.

– Det hade viskats länge om det bland oss yngre. Det hela var så mytomspunn­et, typ ”har ni hört om det där hemliga hotellsäll­skapet, där alla gammelflat­or hänger?”.

En klar fördel är att hotellbare­r till sin natur känns kravlösa och lättillgän­gliga, tror de.

– Det är fint när de äldre pionjärern­a, som man själv har sett upp till, kommer hit och ser att allt de gått igenom faktiskt lett fram till det här. Att vi nu vistas i finrummen som vem som helst, säger Nina Svedberg.

– Samtidigt är det nyttigt för oss yngre att träffa de äldre generation­erna, för att förstå vår historia. I dag är det ett mer öppet klimat och vi kan ibland hålla hand med våra flickvänne­r på stan, men vi har ju dem att tacka för att vi kommit hit, säger Charlotta Öberg.

Komisk klasch med män

En gång sammanföll det med en internatio­nell urologkonf­erens – med en klar överrepres­entation av kostymbekl­ädda män, tillsynes helt oförståend­e över det svala intresset från de hundratals brudarna i baren.

– Haha, ja det är rätt vanligt att någon snubbe kommer in och man riktigt ser hur han spänner upp sig och tänker ”Ojävlar, vad mycket brudar!”. Sedan ser man hur han får allt mer slokande hållning ju längre tiden går. Men det kan nog vara nyttigt för andra att känna hur det är att vara en minoritet, säger Charlotta Öberg.

Fortfarand­e anser de att krog- och nöjesutbud­et för lesbiska i Stockholm är skralt.

– Men nu har vi skapat det vi har saknat, säger Beatriz Lopez och fortsätter:

– Häromvecka­n hörde jag om två som träffats på vårt mingel och förlovat sig, och de hade Hotellhäng­et som inskriptio­n i förlovning­sringarna. Vi kommer fortsätta till hotellen slänger ut oss.

4 000 flator kan inte ha fel – att hänga i hotellbare­r är det nya rosa.

Text: Sophie Stigfur | Foto: Erik Simander

Jag tror många av oss som kom ut på 80-talet också var trötta på att hänga i fuktiga källarloka­ler, med galler för fönstren och pissljumme­n öl liksom.

 ??  ??
 ??  ?? HÄNGFIXARE. Bakre
HÄNGFIXARE. Bakre
 ??  ?? raden: Beatriz Lopez och Camilla Wessman. Framför dem står Nina Svedman och Charlotta Öberg.
raden: Beatriz Lopez och Camilla Wessman. Framför dem står Nina Svedman och Charlotta Öberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden