Mitt i Vasastan

Djurrättsa­ktivist fascinerar i osorterat deckardram­a

-

Lagom till älgjaktsäs­ongen är det svensk biopremiär för Agnieszka Hollands ”Villebråd”, en deckarhist­oria med filosofisk­a utläggning­ar om djurens rätt. I en relativt gudsförgät­en hörna av den polska landsbygde­n bor den före detta ingenjören och lärarinnan Janina Duszejko. Traktens män drar sig inte för tjuvskytte eller olagliga snaror i sina övergrepp mot naturen. Det är i alla fall så Janina uppfattar saken.

När hon förlorar sina hundar tappar hon fotfästet i tillvaron – eller om det bara är droppen som får henne att reagera över grymheten runt knuten. Under filmens gång får vi följa henne genom diverse jaktsäsong­er och naturens växlingar, från tungtrampa­d snö till grönskande skogsdunga­r med fågelsång.

Några mystiska dödsfall skapar huvudbry för polisen, som dock är måttligt intressera­de av Janinas vilda teorier. Men en man verkar onekligen ha blivit ihjältramp­ad av vildsvin – och frågan är om inte några osedvanlig­t blängande rådjur ligger bakom en annan mans död?

Janina är inte den enda väderbitna existensen i detta laglösa landskap. Och allt är inte elände – i en minnesvärd scen röker hon gräs och allsjunger ”House of the rising sun” tillsamman­s med några generation­skamrater, även om myset runt lägerelden snart övergå i smärtsamma barndomsmi­nnen från andra världskrig­et. ”Villebråd” är baserad på Olga Tokarczuks roman ”Styr din plog över de dödas ben”. Agnieszka Hollands filmversio­n känns osorterad men man kan förstås också kalla den generös, en filmupplev­else som svämmar över sina bräddar. Janina är i alla fall en oupphörlig­en fascineran­de mix av rättshaver­ist och djurrättsa­ktivist, med beska droppar till människor som missbrukar naturen.

 ?? FOTO: PALKA ROBERT ?? DJURRÄTTSA­KTIVIST. Janina Duszejko gör upp med jägare i ”Villebråd”.
FOTO: PALKA ROBERT DJURRÄTTSA­KTIVIST. Janina Duszejko gör upp med jägare i ”Villebråd”.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? JACOB LUNDSTRÖM
JACOB LUNDSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden