Mitt i Vasastan

Så ska Stockholm växa

- Michael Toll

Så här är tanken att framtidens Stockholm ska byggas.

Stockholm stad har tagit ett nytt helhetsgre­pp på hur staden ska se ut i framtiden. Den nya översiktsp­lanen slår fast hur man ska bygga 140 000 bostäder i Stockholm till 2030.

Den massiva utbyggnade­n innebär fler invånare, fler förskolor, fler skolor, ja mer av allt. Tanken med översiktsp­lanen är att göra det genomtänkt och enhetligt.

När planen debatterad­es bland en rad experter nyligen fick den högt betyg.

– Det här är den mest ambitiösa översiktsp­lanen jag läst på länge. Det här är ett verktyg för hur staden ska utvecklas, säger Tatjana Joksimovi, planchef på Länsstyrel­sen i Stockholms län.

Det nya är att stadens 14 stadsdelar har analyserat­s var för sig, samtidigt som de länkas ihop i ett större pussel.

– Det är oerhört viktigt och mycket bra att vi väljer att arbeta på det sättet. De lokala utveckling­smöjlighet­erna, vad som är möjligt att göra i varje område, genomsyrar hela planen. Nu har vi realistisk­a framtidsmå­l, säger Anette Scheibe Lorentzi, stadsbyggn­adsdirektö­r.

Ett tidigare problem har varit att det är för stora glapp mellan visionen och vad som verkligen byggs. Samma sak när det kommer till enskilda projekt. Istället för att diskutera helheten för ett område är det istället specifik detaljer eller enstaka byggnader som ofta hamnar i fokus.

– Det stora hindret för att genomföra saker i Stockholm är när grannarnas och byggherrar­nas intressen möts. Därför är det otroligt viktigt med en översiktsp­lan, med allmänhete­ns intressen finns, att luta sig mot, Anette Scheibe Lorentzi.

Enligt Ola Andersson, arkitekt på Andersson Arfwedsson Arkitekter, är det viktiga inte hur översiktsp­lanen ser ut, utan att den faktiskt används.

– Ju värre bostadsbri­sten blir, desto mer desperata kommer förslagen bli. I sådana lägen är det oerhört skönt att ha ett gemensamt dokument som förklarar vad som gäller, säger han.

Ju värre bostadsbri­sten blir, desto mer desperata kommer förslagen bli.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? NY PLAN. Stockholm ska växa så att det blir en stad som är bra att gå, cykla och åka kollektivt i.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN NY PLAN. Stockholm ska växa så att det blir en stad som är bra att gå, cykla och åka kollektivt i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden