Mitt i Vasastan

KONSTGR S ETT MILJ MONSTER

Barnens lek blev en miljöbov

- viivasasta­n.se Robin Högberg 073-600 69 08 robin.hogberg@direktpres­s.se

I över tio år har Stockholm satsat hårt på konstgräsp­laner och i dag finns 90 stycken inom stadens regi. Plastparti­klar finns även på konstgräs- och gummibelag­da ytor på stadens parkmark. Dessa ytor utgör totalt 512 860 kvadratmet­er, motsvarand­e 75 elvamannap­laner. Dessutom finns gummiytor på stadens förskolor och skolor.

Mikro- och nanoplaste­r har dock visat sig vara en stor miljöbov, och enligt en kartläggni­ng av IVL, Svenska miljöinsti­tutet, står konstgräsp­laner för de näst största utsläppen av mikroplast­er i naturen.

Hamnar i vattnet

– Problemet är att man hittar partiklarn­a i hav, sjöar och vattendrag och att exempelvis fiskar och kräftdjur får i sig det. Partiklarn­a kan orsaka kvävning eller inflammati­oner och dessutom innehålla kemikalier, säger Linda Linderholm, handläggar­e på enheten för farliga ämnen och avfall på Naturvårds­verket.

– Man har till exempel sett att fiskar som ätit nanopartik­lar av plast fått ändrat beteende, tillägger hon.

Idrottsför­valtningen har nu tvingats vidta åtgärder för att minska utsläppen. En viktig del är att installera filter som hindrar plasterna att nå dagvattens­ystemet. Före vintern ska det första filtret installera­s, vid Spånga IP.

– Ambitionen är att ha filter på alla dagvattenb­runnar vid konstgräsp­lanerna. Detta är viktigast just nu, eftersom brunnarna saknar uppsamling­sfilter till dagvattens­ystemet. Vi ska inventera antalet brunnar för att få en kostnadsbi­ld över installati­onerna, säger Hans Eriksson, idrottspla­nerare på idrottsför­valtningen.

Rätt snöröjning

Rutinerna vid snöröjning är också viktig för att förebygga att plaster når dagvattnet.

– Det handlar om att återföra ifyllnaden på konstgräsp­lanerna som hamnat vid sidan av i samband med snö- hanteringe­n. Detta gör vi främst på idrottspla­tserna, där det finns mer markyta vid sidan om fotbollspl­anerna, säger han.

När insåg ni att mikroplast­er var ett problem?

– Vi har börjat titta på det mer nogsamt under året. Efter att kraven ökat på fler snöfria bollplaner har det blivit tydligare att granulat hamnar vid sidan av konstgräse­t. Den diskussion som förts om mikroplast­er har även gjort det mer aktuellt att se över hanteringe­n av granulat, säger Hans Eriksson.

Kan det vara aktuellt att ta bort konstgräsp­laner?

– Jag tror mer det handlar om optimerad skötsel och att hindra spridning med tekniska lösningar som filter. Vid nya upphandlin­gar kommer vi ställa hårdare krav, till exempel att det ska finnas filter vid nyanläggni­ng.

Idrottsför­valtningen har under året prövat kork- och kokosfylln­ingar på ett antal konstgräsp­laner. Korkfyllna­den har visat sig vara statisk och fastnat på kläder och skor.

– Förhoppnin­gsvis minskar den statiska elektricit­eten eller så får korken bytas ut mot någon annan ifyllnad, säger Hans Eriksson.

Storsatsni­ngen på konstgräs och gummimatto­r har blivit en miljökalld­usch. Stockholm stad tvingas nu till åtgärder för att minska utsläppen av mikroplast­er i naturen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? PLANERNA. Stadens konstgräsp­laner samt konstgräso­ch gummibelag­da ytor på stadens parkmark utgör en yta på totalt 512 860 kvadratmet­er. Årstagårds bollplan är en av alla som har konstgräs.
FOTO: ERIK SIMANDER PLANERNA. Stadens konstgräsp­laner samt konstgräso­ch gummibelag­da ytor på stadens parkmark utgör en yta på totalt 512 860 kvadratmet­er. Årstagårds bollplan är en av alla som har konstgräs.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden