Mitt i Vasastan

M vill göra stan tryggare – NY style

- Patrik Wirén

Stockholms­moderatern­a har identifier­at 12 platser i Stockholm som otrygga. Nu föreslår de en modell som tidigare provats i bland annat USA för att göra platserna mer levande och trygga.

Anna König Jerlmyr, gruppledar­e och opposition­sborgarråd (M) i Stockholms stad, blickar ut över Sergels torg, en av Stockholms och hela Sveriges mest kända platser. Men det är även en plats som moderatern­a pekar ut som särskilt otrygg.

– Det är mycket kriminalit­et här och folk skyndar förbi för att de känner sig otrygga.

Har blivit mer otrygga

Stockholms stads trygghetsu­ndersöknin­g visade att stockholma­rna blivit mer otrygga – och det ska det bli ändring på nu. Den politiska majoritete­n har utlovat 200 miljoner till en trygghetsf­ond för att stärka den fysiska tryggheten och nu kontrar moderatern­a med ett förslag som de kallar Trygg stad.

Modellen är inspirerad av de så kallade BID:s, som bland annat finns i New York och som i korthet bygger på samverkan mellan näringsliv, civilsamhä­lle och offentlig sektor.

– Det handlar om att ta tillbaka platsen till invånarna och investera långsiktig­t. I dag finns det områden där en stor del av befolkning­en undviker att gå ut kvällstid överhuvudt­aget. Därför vill vi skapa mer levande platser och vi är övertygade om att vår satsning kommer ge effekt.

Finns goda krafter

Nyckelpers­onerna i satsningen, som har en prislapp på 100 miljoner kronor, är en heltidsans­tälld verksamhet­sledare och en platsansva­rig, som både ges mandat och budget för att genomföra förändring­ar i sina lokala centrum.

Redan nu finns goda kraf- ter i områdena i form av exempelvis platsvärda­r, men arbetet är inte tillräckli­gt strukturer­at och det saknas tydligt mandat från Stockholms stad, menar Anna König Jerlmyr:

– Det handlar inte bara om väktare och polisinsat­ser utan också om små insatser som bra belysning, kameror och nolltolera­ns mot klotter och nedskräpni­ng i området. Nu börjar vi med tolv platser, men med tiden vill vi addera fler.

Ni drar parallelle­r till 1970-talets New York, är det jämförbart med dagens Stockholm?

– Vi är tyvärr snart där, titta bara på skjutninga­rna. Det har skett 96 skjutninga­r i vår region bara i år. Med Trygg stad kommer vi att mäta tryggheten varje dag och finnas kvar i området tills invånarna känner sig trygga dygnet runt.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BID är en förkortnin­g för Business Improvemen­t District.
I korthet handlar det om gemensam samverkan mellan näringsliv, civilsamhä­lle och offentlig sektor för att upprätthål­la trygga platser.
I New York finns 74 BID:s, vilket är fler än i någon annan...
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BID är en förkortnin­g för Business Improvemen­t District. I korthet handlar det om gemensam samverkan mellan näringsliv, civilsamhä­lle och offentlig sektor för att upprätthål­la trygga platser. I New York finns 74 BID:s, vilket är fler än i någon annan...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden