Mitt i Vasastan

Margarete sluter cirkeln – nyöppnar föräldrarn­as butik

- Mimmi Epstein

På 60- och 70-talet drev Margarete Nudels föräldrar en modebutik på Grev Turegatan där hon tillbringa­de många eftermidda­gar efter skolan. Nu driver hon vidare butiken på Kungstensg­atan.

Östermalms­bon Margarete Nudel är i princip uppvuxen på föräldrarn­as modebutik och skrädderi som låg på Grev Turegatan 49 där det i dag ligger ett solarium. Där syddes bland annat flärdfulla klänningar som användes av gäster på Nobelfeste­n.

– Jag brukade åka dit efter skolan och minns att butiken hade två stora vackra speglar och hur jag satt och kollade när kvinnor provade vackra aftonklänn­ingar, säger Margarete Nudel.

Hennes föräldrar är numera döda men hon minns hur de brukade följa Nobelfeste­n på tv.

– Då kunde mamma utbrista: ”Där är en av mina klänningar”. Vi hade väldigt roligt, säger Margarete Nudel.

Nu har hon en egen butik som tidigare hette By Margarete Nudel, men nu byter den alltså namn till Ellwi, och Margarete driver vidare föräldrarn­as företag som varit vilande i 30 år.

– Det är ju en modernare form av mamma och pappas butik men jag försöker leta efter exklusivit­et och märken som inte finns på den svenska marknaden, säger Margarete Nudel.

Det var efter att hennes mamma fått en stroke för tio år sedan och låg medvetslös i en månad som Margarete Nudel började sticka sjalar i en rasande fart.

– Det kunde bli en om dagen där jag satt och vakade bredvid sjukhussän­gen. Sen var det någon som sa att jag borde göra en business av sjalarna.

I dag bor Margarete Nudel i sina föräldrars gamla lägenhet, bara ett stenkast från butiken.

– Cirkeln är sluten, säger hon.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? NYGAMMALT. Margarete Nudel har öppnat modebutik på Kungstensg­atan.
FOTO: MIMMI EPSTEIN NYGAMMALT. Margarete Nudel har öppnat modebutik på Kungstensg­atan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden