Mitt i Vasastan

P-rutor ritas om – suvar för breda

- Michael Toll

Östermalms bilar har blivit för breda och stora. Nu måste ett flertal av stadsdelen­s parkerings­platser breddas för att suvar ska få plats.

Det är parkerings­platserna ute på Djurgården som nu planeras att breddas.

Anledninge­n är att nya bilmodelle­r bara blivit bredare och bredare. Många av bilarna på Djurgården får inte längre plats i parkerings­rutorna.

– Vi ser över parkerings­ytorna på Djurgården. Vi har märkt att vi behöver bredda ytorna, säger Magnus Björkman, parkchef på Kungliga Djurgården­s förvaltnin­g som ansvarar för parkerings­platserna.

Saknas två decimeter

I dag är en parkerings­ruta 250 centimeter bred. Tanken är nu att bredda rutorna 20 centimeter.

– Vi bedömer att det behövs 270 centimeter för att bilarna ska få plats. Vi har märkt att många nya bilar inte längre ryms inom rutan, säger Magnus Björkman.

Bilägaren Patrick Froom kör runt i en ny suv och gillar det han hör.

– Jag tycker det låter jättebra om man vill bredda parkerings­rutor. Ibland är det på håret att man kommer i och ur bilen, säger han.

Otillräckl­igt svängrum

Så gott som samtliga suvar som säljs i dag är bredare än två meter. Även om själva bilen får plats i p-rutan är svängrumme­t för dörröppnin­g helt enkelt inte tillräckli­gt.

Ber t i l Modén, vd på branschorg­anisatione­n Bil Sweden, känner till problemet.

– Står det tre suv på rad är den i mitten omöjlig att öppna dörrarna på. Dagens parkerings­rutor är gjorda för Folkabubbl­or eller en gammal Volvo PV snarare än moderna bilar. Det är en delikat fråga, något måste göras, säger Bertil Modén. BREDD GAMLA KLASSIKER Saab 900: Volvo 240: Mazda 323:

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? I dag är en norm att en p-ruta ska vara 2,5 meter bred och 5 meter lång, alltså 12,5 kvadratmet­er.
Nu kan det ändras till 2,7 meter bred, 5,5 meter lång, alltså cirka 15 kvadratmte­r.
BREDD NYA SUVAR
Land Rover Discovery 5: 220 cm. Mercedes GLC: 210...
FOTO: ERIK SIMANDER I dag är en norm att en p-ruta ska vara 2,5 meter bred och 5 meter lång, alltså 12,5 kvadratmet­er. Nu kan det ändras till 2,7 meter bred, 5,5 meter lång, alltså cirka 15 kvadratmte­r. BREDD NYA SUVAR Land Rover Discovery 5: 220 cm. Mercedes GLC: 210...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden