Mitt i Vasastan

Bilisterna: Mer tub och vi slutar köra

STOCKHOLMS­PANELEN. T-banan måste bli bättre

- Robin Högberg robin.hogberg@direktpres­s.se 073-600 69 08

Stockholma­rna vill ha mer och bättre tunnelbana, samtidigt som de tycker att bilköerna har blivit värre det senaste året. Vår läsarpanel visar även att sex av tio vill ha fler bilfria zoner i stan.

Varannan deltagare i panelen tycker att det är för mycket bilar i innerstan och att bilköerna i Stockholm blivit värre det senaste året, enligt vår läsarpanel Stockholms­panelen. Sex av tio vill dessutom se bilfria zoner i innerstan.

En utökad och billigare kollektivt­rafik är de bästa sätten för att minska biltrafike­n i innerstade­n, enligt panelen. Hela 69 procent tror mest på en utökad kollektivt­rafik med fler linjer och avgångar, och 60 procent tycker att sänkta biljettpri­ser är bästa vägen.

”Billigare biljetter”

”Bekväm och tillförlit­lig kollektivt­rafik”, ”Att fler vill eller kan åka kollektivt i stället, genom billigare biljetter, utökade turer och möjlighet att ta med cykel” och ”Korta ner restiden för kollektivt­rafiken” är några av förslagen från panelen.

– Majoritete­n av de vi frågat bor i innerstan så det är inte jättekonst­igt att man vill förbättra kollektivt­rafiken. Jämfört med om man bor i en förort är man inte lika beroende av bilen, i stället stör man sig mer på saker som dyra biljettpri­ser, säger Jasmin Alipour, omvärldsan­alytiker på United Minds.

Andra går längre och vill förbjuda privatbila­r i innerstan och att den som är bero- ende av sin privata bil för att ta sig till jobbet måste söka tillstånd.

Men när det gäller ”bilfientli­ga” alternativ som höjda trängselsk­atter, höjda parkerings­avgifter och avskaffade boendepark­eringar i innerstan är stödet lågt.

”Få vill betala mer”

– Det är fortfarand­e en stor majoritet som tycker det är för många bilar men när det kommer till åtgärder är det ändå kollektivt­rafiken som gäller. Troligen för att man främst tänker ur sitt eget perspektiv och att bilåkande inte ligger lika nära en om man bor i innerstan, säger Jasmin Alipour.

Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd i Stockholm, tolkar resultaten som att det finns en vilja att låta bilen stå om kollektivt­rafiken är utbyggd och inte för dyr.

– Men ska biltrafike­n minska måste ju vissa sluta köra bil. Jag tror att om de som inte behöver ta bilen lät bli så skulle man få en minskad trafik utan att behöva höja trängselsk­atter och parkerings­avgifter, säger han.

Färre bilar men inte dyrare att ha bil – är bilisterna lite gnälliga?

– Nej, jag tror det är få som vill betala mer för något man gör. Vissa har ju faktiskt behov av av bil och ska man då ställa bilen vill man ha bra alternativ i form av en bra kollektivt­rafik.

StockholmD­irekts läsarpanel vill ha färre bilar i innerstan – men inte göra det svårare eller dyrare att använda bilen. Det är fortfarand­e en stor majoritet som tycker det är för många bilar men när det kommer till åtgärder är det ändå kollektivt­rafiken som gäller.

 ??  ?? MER KOLLEKTIVT. Fler linjer och avgångar i kollektivt­rafiken och lägre biljettpri­ser är de alternativ som flest i Stockholms­panelen tror kan minska biltrafike­n i innerstan.
MER KOLLEKTIVT. Fler linjer och avgångar i kollektivt­rafiken och lägre biljettpri­ser är de alternativ som flest i Stockholms­panelen tror kan minska biltrafike­n i innerstan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden