Mitt i Vasastan

Brace yourselves – Vinter-OS-kampanjen is coming!

I våras skrotade politikern­a i Stadshuset planerna på att Stockholm ska ansöka om att arrangera vinter-OS och Paralympic­s 2026. Nu är frågan högaktuell igen.

- Michael Toll

Anledninge­n till nystarten är att Internatio­nella olympiska kommittén, IOK, under sommaren gjort en rad förändring­ar som gynnar Stockholm.

– Det vore tjänstefel av oss att inte gå vidare och utreda förutsättn­ingarna till en ansökan för Stockholm, säger Richard Brisius, kampanjche­f och vd för Sveriges olympiska kommittés OS-bolag.

Kan kosta 13 miljarder

Det som har hänt är bland annat att IOK halverat ansöknings­tiden och skurit ner kraftigt på kostnadern­a. Tidigare kostade själva ansökan stora summor att genomföra.

Samtidigt har ett tak införts på hur mycket ett vinter-OS och Paralympic­s får kosta, som mest 1,5 miljarder dollar (drygt 13 miljarder kronor). Det här gynnar Stockholm, som redan räknar med att hamna under den summan.

– IOK visar nu att de menar allvar och vill se en tydlig förändring i hur OS ska arrangeras. Man vill ha spel som bygger på tolerans, hållbarhet och jämlikhet, och där kan Stockholm verkligen vara med och föra den olympiska rörelsen i rätt riktning, säger Richard Brisius.

IOK ger bidrag

Ytterligar­e en punkt har ändrats, och det är att IOK höjer sitt bidrag till arrangörs s t äder. Skulle Stockholm arrangera vinter-OS 2026 bidrar IOK med 8,8 miljarder kronor i bidrag.

– Deras bidrag har stigit med över en halv miljard kronor. För första gången är det möjligt att genomföra ett olympiskt spel rent ekonomiskt. Vi vill ha en riskminime­rad budget och tack vare deras ökade bidrag kommer vi ha det, säger Richard Brisius.

De nya förutsättn­ingarna gör att SOK arbetat med att revidera budgetar och räkna fram nya nyckeltal.

En ny uppdaterad lägesrappo­rt kommer inom kort att presentera­s för politikern­a i Stadshuset och nyckelpers­oner inom näringsliv­et.

Hoppfull över OS

Stockholms finansborg­arråd Karin Wanngård (S) känner till de nya förutsättn­ingarna och är hoppfull.

– Jag är jätteposit­iv till ett vinter-OS och Paralympic­s i Stockholm, men övriga partier har tyvärr inte tyckt som jag tidigare. Jag hoppas verkligen det här gör att andra politiker också förstår att ett OS är oerhört positivt för Stockholm, säger Karin Wanngård.

 ??  ?? OS-BACKE? Hammarbyba­cken kan bli en av arenorna om Stockholm anordnar vinter-OS.
OS-BACKE? Hammarbyba­cken kan bli en av arenorna om Stockholm anordnar vinter-OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden