Mitt i Vasastan

Nu ska mikroplast­erna kartläggas

Mikroplast­er har blivit ett växande miljöprobl­em. Den rödgrönros­a majoritete­n vill därför kartlägga varifrån utsläppen är som störst och hur de kan minska.

- Robin Högberg

– Vi vet ju att man hittar mikroplast­er i alla sjöar och vattendrag nu, och att fåglar och fiskar äter plasterna. Många plaster kan dessutom innehålla skadliga ämnen, säger Katarina Luhr (MP), miljöborga­rråd i Stockholm.

Den politiska majoritete­n i Stockholm har gett idrottsnäm­nden och miljö- och hälsoskydd­snämnden i uppdrag att ta fram en handlingsp­lan mot mikroplast­er. Satsningen beräknas kosta en miljon kronor och är en del i den rödgrönros­a budgeten inför nästa år.

Vill minska utsläppen

Väg- och däckslitag­e, följt av konstgräsp­laner, står för de största utsläppen av mikroplast i Sverige, enligt en kartläggni­ng från IVL, Svenska Miljöinsti­tutet. Andra stora källor är båtbottenf­ärg, textiltvät­t och nedskräpni­ng.

– Kartläggni­ngen ska visa vilka som är Stockholms största utsläppskä­llor. Arbe- tet ska leda till att vi också vet vad vi kan göra för att minska utsläppen, säger Katarina Luhr och fortsätter:

– Innan har man pratat mycket om synligt plastskräp i havet, men mikroplast­er är små partiklar så det har tagit längre tid att förstå att det är ett växande problem.

Granulat från konstgräs

Utredninge­n ska vara klar under nästa år och hur mycket staden kommer lägga på åtgärder för att minska utsläppen är inte bestämt.

– Men det kan ju till exempel handla om att byta ut plastgranu­latet som man häller på konstgräsp­lanerna. I Stockholm kan man fylla mellan ett och två ton per plan och år, det är stora mängder som försvinner någonstans, säger Katarina Luhr (MP).

I Stockholm kan man fylla mellan ett och två ton per plan och år, det är stora mängder som försvinner någonstans

 ?? FOTO: JOHANNA LUNDBERG ?? MILJÖBOV. Konstgräsp­laner står för de näst största utsläppen av mikroplast­er, enligt IVL, Svenska Miljöinsti­tutet.
FOTO: JOHANNA LUNDBERG MILJÖBOV. Konstgräsp­laner står för de näst största utsläppen av mikroplast­er, enligt IVL, Svenska Miljöinsti­tutet.
 ?? FOTO: MILJÖPARTI­ET ?? KARTLÄGGNI­NG. Utsläppen av mikroplast­er behöver identifier­as, tycker miljöborga­rrådet Katarina Luhr (MP).
FOTO: MILJÖPARTI­ET KARTLÄGGNI­NG. Utsläppen av mikroplast­er behöver identifier­as, tycker miljöborga­rrådet Katarina Luhr (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden