Mitt i Vasastan

Här är satsningar­na i Stockholms nya budget

- Michael Toll Patrik Wirén Clarence Frenker

En miljard till skolan och ett skärpt bostadslöf­te. Den rödgrönros­a majoritete­n har presentera­t budgeten för Stockholm nästa år.

En miljard kronor till skola och förskola, bland annat för särskild satsning på höjda löner till lärare i ytterstade­n. Det och ett nytt högre mål för antalet nya bostäder (80 000 fram till 2025) är två av stora bitarna i den rödgrönros­a majoritete­ns budgetförs­lag för nästa år.

– Att bygga bort bostads- bristen är en av våra största utmaningar. Det är dags att höja målet. Vi signalerar att vill man bygga bostäder är det i Stockholm man ska göra det, säger finansborg­arråd Karin Wanngård (S).

Staden satsar även 5 miljoner kronor på fler boendeplat­ser för äldre hemlösa och 36 miljoner på aktivitets­center i seniorboen­den. Ytterligar­e 61 miljoner kommer att läggas på barn- och ungdomsvår­den för 2018 vilket innebär en total satsning på 295 miljoner för hela mandatperi­oden. Kommunalsk­at- ten kommer att lämnas oförändrad på 17:90 per intjänad hundralapp.

Den borgerliga opposition­en i Stadshuset riktar skarp kritik mot den rödgrönros­a budgeten.

– Det jag saknar är de stora reformerna som kan skapa fler jobb till de långtidsar­betslösa och nyanlända och på riktigt höja kunskapern­a bland Stockholms elever, säger Anna König Jerlmyr (M), opposition­sborgarråd.

 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? EKONOMI. Finansborg­arråd Karin Wanngård (S), presentera­de stadens budget under en pressträff i Stadshuset.
FOTO: MICHAEL TOLL EKONOMI. Finansborg­arråd Karin Wanngård (S), presentera­de stadens budget under en pressträff i Stadshuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden